RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi testet e-sigaretten

Sist oppdatert:
Side2 har testet den elektriske sigaretten. Sjekk om vår testperson klarte å stumpe røyken.

(SIDE2): I slutten av januar kom den elektriske sigaretten, også kalt e-sigaretten til Norge. Den går på batterier, lukter ikke vondt og hevdes å være helsevennlig.

Sigaretten skal fungere som substitutt for den virkelige sigaretten i prosessen med å bli kvitt uvanen. Den inneholder nikotinampuller med tobakkssmak, og ampullene får man i fire grader: Sterk, medium, lav og nikotinfritt.

Les mer om hvordan den fungerer: El-røyken i Norge

Vår dom
Vår testperson røyker fast, og har nå testet den elektroniske sigaretten over lengre tid. Han har imidlertid ikke klart å stumpe den ekte røyken. Her er Side2s dom:

«Vi har nå testet den falske røyken en stund, og prøvd om det kunne være et ledd i å slutte med virkelige sigaretter. Konklusjonen er delt. Røyken har mange likhetstrekk med en «virkelig» røyk, den ligner på den visuelt, og når man trekker inn får man vanndamp i munnen som kan ligne på sigarettrøyk. I tillegg har den en viss mengde nikotin og tuppen gløder.

Problemet er at alle de greiene som skal få den til å ligne på en røyk blir relativt dumme og ødeleggende for sluttproduktet. Selve røyken ligner mer på en moroutgave av en røyk enn noe man seriøst ville dratt fram i en sosial sammenheng. For å si det på en annen måte er det nok mer smugrøyking med denne enn med andre røyk.

Fordelen er selvfølgelig at man kan røyke inne. Røyken er både luktfri og røykfri (vanndampen går fort bort). I tillegg gir den en tilfredsstillelse i nikotin, for den som er avhengig. Likevel, som en konklusjon er dette mye mer en gimmick enn et produkt vi tror vi ville brukt for å slutte å røyke. Dessverre er det kanskje slik at dette faktisk funker bedre som røyk for de som må være inne der det ikke er lov enn som noe man bruker for å slutte».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen kommentar
Da den elektroniske sigaretten ble lansert i Norge, ønsket verken Sosial- og Helsedirektoratet eller Kreftforeningen å kommentere den, uten å utdype hvorfor.

Side2 kontaktet Kreftforeningen etter å ha testet e-sigarretten, og de ønsker fremdeles ikke si noe om det nye røykealternativet.

- Det er sunnere
Marianne van Arkel ved Sunnrøyk, som selger e-sigaretten i Norge, har lest Side2s test og sier at hun håper folk greier å slutte ved hjelp av e-sigaretten.

- Hvis ikke de greier å slutte, så kan de i alle fall røyke videre, men mye sunnere, sier hun.

Arkel hevder fordelen med e-sigaretten er at den er helsevennligere for både for brukeren og de rundt personen som bruker den.

- Man kan også røyke inne hvor det ikke er lov å bruke vanlig sigaretter. Dette kan føre til blant annet økt effektivitet på diverse arbeidsplasser rundt om i landet. Grunnen til at den ser ut som en vanlig sigarett er at mange trenger å holde noe mellom fingrene for å greie å slutte. Ikke alle er tilfredse med en nikotintyggegummi eller et nikotinplaster.

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere