RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi testet laser mot hårvekst

Sist oppdatert:
Hvor vondt er det egentlig å brenne bort hårene på leggen?

(SIDE2): I disse hårfjerningstider er det fristende å legge barberhøvelen på hylla og slippe alt stresset det innebærer å fjerne uønsket hår. Mange tyr derfor til laserbehandling av hårvekst for å bli kvitt håret en gang for alle.

Både legger, bikinilinjer, rygger og armhuler får gjennomgå hos sykepleier Linda Hartvoll, som sammen med Inger Solset og Britta Goldsack har startet Clinic AdLib på Lysaker i Oslo.

- Mange kommer av praktiske årsaker, andre fordi de skjemmes. Det kommer også flere og flere menn, forteller hun til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

De bruker maskinen iPulse IPL, som er «siste nytt» i hårfjerningsindustrien. Mens en laser er en samlet lysstråle er IPL et vifteformet lys som sendes ut i en glassflate, så det er lettere å gjøre behandlinger uten at det gir stråleskader.

- Med en laser får du et veldig intenst punkt med lys, mens her sendes lyset ut i den størrelsen flaten er på.

Håret i sykluser
Ved IPL-behandling sendes varme ned i hårroten, som ødelegger stamcellene som fører til ny vekst. De klarer dermed ikke produsere like sterkt hår, og noen ganger ikke i det hele tatt. Likevel må man regne med 4-6 behandlinger, avhengig av hvor stort område det dreier seg om, for å bli kvitt problemet.

- Hårsekker produserer i sykluser på rundt tre måneder. Når du lyser bort cellene i noen hårsekker er det andre som ikke har vokst fram ennå.

Håret må tas i vekstfasen, og kun 20 prosent er i den.

Dessuten er mørk hårvekst en forutsetning for behandlingen.
- Lyset leter seg fram til mørke pigmenter. Alt som er mørkt blir brent, forteller hun. Lyshårede vil dermed ikke få særlig mye ut av behandlingen.

På grunn av dette er IPL også effektivt mot pigmentflekker og akne, fordi det ødelegger cellene i talgkjertler, som ofte sitter sammen med hårroten.

Bruker ultralydgelé
Jeg skal fjerne hår på leggene og Hartvoll tegner opp området hun skal bruke maskinen på. Laseren har en flate på omtrent 3x5 cm, så man må regne med et par hundre lys på et så stort område.

Før behandlingen tar man bort eventuelt hår og fører på ultralydgelé, som virker avkjølende og smertehemmende.

- Gjør det vondt?, spør jeg.
- Det er ikke behagelig, forteller hun.

Forskjellig smerteterskel
«Vår erfaring er at behandlingen oppleves som bortimot smertefri og kan faktisk virke avslappende», står det i brosjyren for iPulse-maskinen. Det er å trekke den veldig langt. For hvert lys kjennes et stikk, med en smerte som varer et par sekunder. Det sammenlignes gjerne med snerten av en gummistrikk.

Der det er tett på beinet eller er tynn hud er det definitivt vondere, men hvert stikk kjennes ikke spesielt vondt hver for seg. I området rundt anklene og på stortåa var verst for meg.

- Det varierer fra person til person. Noen sovner mens vi holder på, andre må ta smertestillende og gråter hver gang, forteller Hartvoll.

Fordi man ikke alltid kan se hvilke områder som allerede er behandlet, kan maskinen «overlappe». Da blir huden overeksponert for lys og varme, og man får mindre brannsår. Disse går vekk etter noen uker.

- Man kan ikke sole seg en stund etter behandlingen, av samme grunn.

VÅR KONKLUSJON:

Samme kveld:
Rett etter behandlingen svir det litt i huden, spesielt på det ene benet. Etter hvert blir et område midt på leggen mørkere, og de neste dagene er det klart at jeg har to små brannsår. Som sykepleieren sa er laserbehandling «kontrollerte brannskader». Håret er ikke helt borte, men har så å si sluttet å vokse. Dermed vil jeg ikke trenge ytterligere barbering på et par uker, hvis behandlingen har fungert.

Hvis jeg fortsetter med to behandlinger til skal jeg etter planen være hårfri til sommeren. Selv om det var ubehagelig er jeg ikke fullstendig skremt for å prøve det igjen, selv om bikinilinjen er helt uaktuelt.

INFO OM IPL:
HVA: Et «intenst, pulserende lys» som kan brukes til permanent hårreduksjon, fjerning av akne og pigmentflekker. Maskinen skal kontrolleres av offentlig godkjente sykepleiere eller hudpleiere, som skal ha hatt en viss erfaring. De ansatte på AdLib har drevet med laserbehandling i åtte år.

HVEM: Stort sett alle med mørk hårvekst som ønsker å minske mengden hår, eller som plages av akne eller pigmentflekker. Man konsulterer før eventuell behandling. Man må ta høyde for flere behandlinger for varig effekt, og ikke sole seg et par uker før og etter behandlingen.

HVORDAN: Maskinen har et digitalt system som stiller inn riktig tilpasset styrke etter hudtype og hva som skal behandles. Deretter smøres man inn i gelè og sykepleieren «skyter» med laseren på området man skal behandles på. Etterpå smøres man inn med fuktighetsgivende Aloe vera og eventuelt brannsalve.

PRIS: Varierer i forhold til hvilken behandling det gjelder og hvor stort område. Full overhaling av leggene koster 2000 kroner.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere