Vi testet Märthas metode

Prinsesse Märtha Louise er utdannet rosenterapeut. Vi prøvde metoden.

01.02.06 07:04

(SIDE2): Rosenmetoden skal få spente muskler til å slappe av, gi følelsesmessig innsikt og friere pust.

Filosofien bak Rosenmetoden er at alt vi har erfart gjennom livet lagres i kroppen. Det som er vanskelig å bearbeide skyver vi til side. Kroppen kan fortelle om slike opplevelser gjennom muskelspenninger og verkende ledd. Rosenmetoden forsøker å løse opp kroppens spente muskler og frigjøre følelsene som ligger bak. Når fortrengte opplevelser og følelser kommer til overflaten, så kan også det fysiske problemet forsvinne.

Omdiskutert metode

I 2000 fikk prinsesse Märtha sin godkjennelse som behandler i Rosenmetoden. Svigermor Marianne Solberg Behn er også utdannet rosenterapeut.

Foto: (FOTO: SIDE2)

Metoden ble diskutert da paret ventet sitt første barn og det ble diskutert om prinsessen skulle velge en alternativ fødsel. Andre gangen valgte de hjemmefødsel.

Vender tilbake

- I løpet av livet knyter og spenner kroppen seg. Dette er helt naturlig, men det kan også begrense vår bevegelighet. Rosenmetoden er ikke massasje, men en berøringsform som får kroppens muskler til å vende tilbake til sin normale tilstand, sier rosenterapeut Lene Dieserud til side2. Opplever vi noe vondt, eller er stresset, trekker musklene seg sammen. Dieserud mener at muskelspenninger er sunt, fordi det er en del av kroppens naturlige forsvar, men at det er viktig å huske å slappe av.

- Noen bruker Rosenmetoden for avspenning, andre for å komme i kontakt med ressursene og kreativiteten sin, sier Dieserud.

Vi testet denne formen for berøring i 20 minutter, men en behandling bør egentlig vare i 55 minutter, og mange trenger også flere behandlinger.

Side2 har også testet:

Behandlingen

- Jeg legger meg ned på behandlingsbenken på ryggen. Terapeuten kjenner forsiktig på ryggen og føttene, og prater rolig mens hun gjør berøringene «Du har mulighet til å stå stødigere og ta mer plass», sier hun. «Mellom skulderbladene har du muskelspenninger, det kan være arvelig. Det du opplever synes muskulært. Du er ung og har alle muligheter foran deg. Det ligger i å kaste seg ut i det». Terapeuten kjenner på pusten i magen og så på ryggen igjen. «Det jeg sier oppstår i kontakt med deg. Kanskje tanker om det du burde ha gjort, skulle ha gjort, er i veien for det du virkelig vil?» Hun legger hendene på skuldrene mine og fortsetter: «Det er kanskje noe du har lyst til som du ikke har gjort?».

Vi testet i 20 minutter, men en behandling bør egentlig vare i 55 minutter, og mange trenger også flere behandlinger.

Ikke for meg

- Selve behandlingen og avspenningen virker avslappende i hele kroppen. Pusten min ble roligere og jeg følte at jeg ble mer bevisst på hvor kroppen min er spent. Men da jeg testet var nok nakkemusklene mer spent etter gårsdagens trening, enn på grunn av stress eller tanker som er blitt skjøvet til side.

Foto: (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

For meg var kanskje det å åpne seg for en fremmed og følelsen av at det «letes» etter en grunn til muskelspenningen noe ubehagelig. Rosenmetoden hjelper muligens bedre hvis man har behov for å få utløp for sine følelser.

Massasje for sjelen

Rosenmetodens grunnlegger heter Marion Rosen og er født i Tyskland i 1914. I 1930-årene studerte hun massasje, avspennings- og pusteteknikker. Seenere utdannet hun seg til fysioterapeut og utviklet Rosenmetoden gjennom mange års privat praksis. Hun kaller Rosenmetoden en massasje for sjelen. Prinsesse Märtha har gått i lære hos Marion Rosen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.