*Nettavisen* Nyheter.

Vi testet Northugs «gulloppskrift»

Foto: Nettavisen (Side2)

Den var ikke uslåelig.

(SIDE2): Matvarekjeden Coop har lansert serien «Northug gulloppskrift» med tre ulike produkter: Sportsbrød, sportsmüsli og sportjuice.

Under slagordet «Smaken av suksess er uslåelig» mener matvarekjeden og skikongen selv at de tre produktene alle er helt spesielle;

- Juicen er spesiell blant annet fordi den inneholder rødbeter, müslien fordi den inneholder bygg og brødet fordi det har et uvanlig høyt fiberinnhold, heter det i pressemeldingen.

- Ingen spesiell grunn til å velge disse
Klinisk ernæringsfysiolog ved 4M-klinikken Inge Lindseth mener skinnet bedrar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helle Nilsen

- Disse produktene kan gi inntrykk av at de er spesielt tilpasset de som trener mye. Sett bort i fra at det er lett å få i seg mye energi per munnfull gjennom disse produktene, og at det dermed kan sikre energiinntaket i tunge treningsperioder, er det ingen spesielle grunner til at de som ønsker å bli gode i idrett skal velge disse produktene framfor annen mat, mener han.

At idrettsutøvere trenger mye karbohydrater mener han også er feil.

- Det er feil at idrettsutøvere bør fokusere på å få mesteparten av energien sin fra karbohydrater i den daglige treningen. Det er kun i en konkurransesituasjon og under lange treningsøkter at inntak av karbohydratrike matvarer kan ha sin plass.

Lindseth mener allikevel at brødet fortjener pluss for at det er grovt.

- Lettopptakelig melmat er forbundet med økt risiko for ulike sykdommer, inkludert overvekt, men sammenlignet med en del andre brød, er brødet relativt grovt og det fortjener brødet pluss for, sier Lindseth til Side2.

SE HVA PRODUKTENE INNEHOLDER OG LES HVA SIDE2 SYNS OM SMAKEN:

Sportsjuice
Inneholder: Juice fremstilt av konsentrat og vann. Inneholder: 45 prosent ananas, 22,5 prosent gulrot, 15 prosent appelsin/sitron/lime

Næringsinnhold/100 ml: Energi: 44 kcal
Fett: 0,1 gram
Karbohydrater: 10 gram
hvorav sukkerarter: 8,7 gram
Protein: 0,6 gram
Salt mindre enn 1 gram

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Side2

Sportsmusli

Inneholder: Store havregryn, speltflak, byggryn, solsikkefrø, sesamfrø, linfrø

Næringsinnhold/100 g: Energi: 388 kcal
Fett: 11 gram
Hvorav mettede fettsyrer: 1,5 gram
Karbohydrat: 55 gram
Hvorav sukkerarter: 1,1 gram
Kostfiber: 8,8 gram
Protein: 13 gram
Salt: 0,1 gram
Vitamin B1: 0,4 mg

Sportsbrød
Inneholder: Vann, sammalt spelt, 18 prosent, sammalt hvete 17,3 prosent, sammalt rug 13 prosent, hvetegluten, rugkli 4 prosent, byggmalt, linfrø, hvetemel 0,7 prosent, gjær, rapsolje

Næringsinnhold/100 gram: Energi: 251 kcal
Fett: 5,2 gram
hvorav mettede fettsyrer: 0,6 gram
Karbohydrat: 33 gram
hvorav sukkerarter: 1,9 gram
Kostfiber: 9,4 gram*
Protein: 13 gram
Salt: 0,9 gram.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nettavisen

Dette syns vi:

Sportsjuice:

- Jeg får heller ikke tak på hva det egentlig smaker - det er søtt samtidig som det er litt syrlig. Får ikke så lyst til å drikke mye av denne, foretrekker heller å lage min egen juice.

- Ikke særlig lettdrikkelig. Helt ok om man sipper litt til den, og ikke skal bruke den som tørstedrikk.

- Ubestemmelig smak, men jeg smaker ananas og gulrot aller mest. Fin rød farge, men kunne kanskje vært enda mer rødbetsmak? Smak av ananas blir lett litt kvalmende for min del og denne kan jeg ikke drikke mye av.

Sportsbrød:
- Dette var et brød som jeg får ordentlig metthetsfølelse av. Brødet er ikke for søtt, men smaker slik et grovt brød skal smake.

- Godt og mettende brød. Dette er et supert hverdagsbrød jeg har lyst til å gi til barna mine. Brødet er nøkkelhullsmerket (med god margin) og

SportsMusli:
- kjedelig smak og musliblandingen smaker mest havregryn, samtidig som det har en ettersmak av pappeske. Vil nok tilsette fruktbiter og kanskje litt søtningsmiddel.

- Smakte som papp - altså veldig lite, men sikkert god i yoghurt eller sammen med bær.

- Denne var kjedelig. Hvorfor ikke tilsette frukt? Mer byggryn hadde gjort seg og kanskje lansert den i ulike versjoner. En med honning og nøtter og en annen med frukt? Det hadde jeg heller kjøpt. Denne naturelle typen passer sikkert for noen, men smaken er ekstremt anonym og jeg måtte ha tilsatt blåbær og bringebær, tror jeg. Syns også den er vel mektig til frokost.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.