Gå til sidens hovedinnhold

- Vi trenger ikke å drepe Osama

Barack Obama kom med et oppsiktsvekkende utsagn om USAs største fiende.

Påtroppende president Barack Obama sa torsdag kveld at det ikke lenger var avgjørende å fjerne terrorlederen Osama bin Laden, som sto bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Obama mente at USAs sikkerhetsmessige mål kan oppnås ved simpelthen å holde al-Qaida på rømmen, skriver The Times.

- Min prioritet er naturligvis å fange ham eller drepe ham. Men hvis vi strammer løkken nok, slik at han må skjule seg i en hule et eller annet sted og ikke engang kan kommunisere med sine operative styrker, så har vi nådd vårt mål med å beskytte USA, sa Obama i et intervju med CBS torsdag kveld.

Død eller levende
Utsagnet representerer en utvanning av død eller levende-politikken som president George W. Bush har strebet etter siden terrorangrepene i New York og Washington.

Obama var derimot tøff i ordbruken under valgkampen i fjor høst.

- Vi skal drepe bin Laden. Vi skal knuse Al-Qaida. Det må være vår største prioritet innen nasjonal sikkerhet, sa han under en presidentdebatt 7. oktober.

Men Obama har tydeligvis endret standpunkt etter at han ble valgt til president og USAs øverstkommanderende.

- Jeg mener at vi må svekke bin Ladens infrastruktur i så stor grad at det ikke spiller noen rolle om han er i live og at han er såpass fastlåst at han ikke vil kunne fungere.

- Og jeg er overbevist om at vi kan drive dem på rømmen og sørge for at de ikke er i stand til å trene terrorister og angripe landet vårt, sa han.

Nytt lydopptak fra Osama
Osama bin Laden skal angivelig ha publisert et nytt lydopptak torsdag hvor terrorlederen gjør narr av Bush fordi han etterlater en tøff arv til Obama.

Stemmen på lydopptaket, som sannsynligvis tilhører bin Laden, mener Obama må velge mellom militært nederlag eller en dyp økonomisk krise.

Da Obama ble stilt spørsmål om hva han mente om lydopptaket, svarte han at USA vil trappe opp engasjementet i Afghanistan og i de pakistanske grenseområdene hvor bin Laden sannsynligvis skjuler seg.

- Vi mistet fokus da vi invaderte Irak. Vi er nødt til å legge så mye press som mulig på dem. Jeg har allerede snakket med mine sikkerhetsrådgivere om hvordan vil skal gjøre dette, sa Obama.

I lydopptaket ble det også oppfordret til å drive hellig krig mot Israel for å få slutt på krigen på Gazastripen.

Obama tiltrer som USAs 44. president under en seremoni på Capitol Hill klokken 18.00 tirsdag kveld norsk tid neste uke.

Det er ventet rundt to millioner besøkende til Washington D.C. under presidenttiltredelsen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar