*Nettavisen* Nyheter.

Jan Bøhler

Vi vokste opp med Einar Gerhardsen i veggene

 

HYLLER GERHARDSEN: Jan Bøhler gleder seg stort til den nye NRK-serien om Einar Gerhardsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Jeg gleder meg veldig til å se NRKs serie om Einar Gerhardsen som starter på TV søndag kveld.

Han er utvilsomt den politikeren som har betydd mest for byggingen av vårt trygge velferdssamfunn, og hvis noen fortjener å bli kalt Landsfaderen er det han. Desto mer sier det om dagens media når det som er deres oppslag og vinkling på serien, er noen gamle utslitte utroskapsrykter.

For meg handler det om mannen som var forgrunnsfiguren i den store byggingen av landet som skjedde da jeg vokste opp. Hos oss i den nye drabantbyen på Kalbakken i Groruddalen satt Einar Gerhardsen og sosialdemokratiet bokstavelig talt i veggene. Fra vi var små skulle det være stille i stua når statsministeren var på fjernsynet.

Han var på en måte nær oss fordi han kom fra Veivesenets Arbeiderforening hvor også min onkel Bjørn var tillitsvalgt, og Einar hadde tidligere bodd i samme gate som min familie i indre by. Han snakket også som han var en av oss, selv om han også var noe så utrolig stort.

Vi fikk budskapet inn med morsmelka, og det var ikke noe teoretisk vi leste oss til. Det handlet om vårt liv og vår hverdag, og mye av det står seg godt den dag i dag:

- Plikter og rettigheter. Hele folket skulle være i arbeid og etter evne gjøre sitt beste. Deretter skulle vi få rettigheter. Høy arbeidsmoral og klar beskjed om ikke å skulke unna var noe som gjaldt helt ned på hver arbeidsplass, i skolen, i borettslagene, osv. Her var det mange som brydde seg om hverandre, som også Gro sa da hun snakket om nabokjerringa - og det tror jeg vi hadde godt av.

- Normer og oppførsel. Fra 1920-tallet og ut på 1960-tallet var det et stort problem i mange arbeiderfamilier at mannfolka brukte lønningsposen på alkohol. Resultatet ble fattigdom, helseproblemer og vold og kriminalitet. Derfor ble Einar G, Martin Tranmæl, Håkon Lie og mange ledende sosialdemokrater avholdsfolk og tok til orde mot rus-kulturen, som alltid går mest utover de svakeste.

Klikk på bildet for å forstørre.  

TV-SERIE: NRK har laget en TV-serie om «landsfaderen» Einar Gerhardsen. Foto: (AP Photo)

- Bedre og bedre dag for dag. Dette var refrenget i en velkjent revy-vise Fatter´n alltid nynnet på. Alle familier som jobbet og strevet følte at det gikk framover. Det ble vår tur til å få leilighet gjennom OBOS på Kalbakken, som ikke skulle koste mer enn en årslønn så alle fikk råd til å bo. Vi fikk fotballbaner og fritidsklubb, og fri på lørdager, så helga ble dobbelt så lang. Det ble innført folketrygd for alle, osv, osv.

- Nærhet til folk flest. Det var veldig mange som kjente seg igjen i Einar Gerhardsen. Han hadde et langt levd liv i trange kår, på jobb i veivesenet, i fangeleir under krigen, osv. Når han ble statsminister fortsatte han å bo i leiligheten på Tøyen i Oslo indre øst, og spaserte til jobben i regjeringsbygget hver dag.

Folk følte de var på talefot med han, og at han var oppriktig interessert i dem - ikke bare ute på valgkamp-turne omgitt av rådgivere. Den svenske landsfaderen Erlander sa en gang at sosialdemokratiske tillitsvalgte bør bo og leve på samme måte og få samme erfaringer som de vi representerer. Det er et sitat jeg har tatt vare på siden 1980-tallet.

Mye mer kunne sies om hva vi som vokste opp med Einar G og sosialdemokrati i veggene, fikk med oss av leveregler og prinsipper. Jeg mener de har stor verdi og betydning også i dag. En av de politikerne jeg har samarbeidet aller nærmest med er Einars sønn, Rune, som var byrådsleder i Oslo fra 1991-97. Fra vi ble kjent på slutten av 1980-tallet snakket vi mye om prinsippene og levereglene vi hadde med oss fra våre hjem og oppvekst, og hva de burde bety i dag.

Etter hvert skrev Rune boka om snillismen som kom høsten 1991, og skapte den viktigste debatten om velferdsordningene vi har har hatt siden den gang. Jeg jobbet som Runes stabssjef, eller byrådssekretær, og vi havnet midt i stormen da vi mente at vi må bli flinkere til å stille krav når vi innfører nye goder og rettigheter. Denne debatten er like aktuell i dag, og jeg mener sosialdemokratiet må lede an i den, i tråd med vår arv.

Jeg har store forventninger og er spent på NRK-serien. Programskaperen Erling Borgen har selv vokst opp i drabantby på Veitvet under den sosialdemokratiske velferdsbyggingen, og burde vite hva det gjelder. Men for de som virkelig vil sette seg inn i Einar Gerhardsens liv og tanker og erfaringer, anbefaler jeg de fem bindene han selv har skrevet om de ulike periodene i sitt liv:

Unge år (tiårene fram til 1940), Fellesskap i krig og fred (1940-45), Samarbeid og strid (1945-55), I medgang og motgang (1955-65), Mennesker og politikk (1965-78). De er så personlig og levende skrevet at de er god og givende lesning for alle som vil vite mer etter TV-serien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.