EIDSBERG (Nettavisen/NTB): Vibeke Skofteruds begravelse startet klokken 13.00. Kirken var fullsatt med 450 personer. Utenfor fulgte mange med på en storskjerm.

En rekke av Idretts-Norges store personligheter var på plass i Østfold. Flere av Skofteruds tidligere landslagsvenninner, blant dem Marit Bjørgen og Therese Johaug, var med på å bære kisten.

Vibekes mor, bror og hennes samboer Marit tok ordet og hadde minneord i en fullsatt kirke.

- Du elska Tromøya og sjøen, og vi gledet oss vilt til ferien vi såvidt rakk å starte, sa samboeren Marit Stenshorne.

- Vibeke er det mest levende mennesket jeg har møtt. Hun kom inn i livet mitt som en virvelvind og tok meg med storm. Et herlig kaos med masse latter, leting etter bilnøkler og bankkort som var borte. Kunnskap, omsorg, kjærlighet og takknemlighet.

Stenshorne var tydelig preget.

- Vibeke var så mye av alt. Vi hadde så mange opplevelser og reiseor sammen. Du elsket Tromøy og sjøen. Vi gledet oss vilt til ferien som vi så vidt rakk å starte. Men det vi likte aller best var hverdagen. En omelett om morgenen, en joggetur på skauen eller å ligge på sofaen og se på serier, sa hun.

- Vi to skulle bli gårdskjerringer og leve livet sammen for alltid. Vibeke, du er min kjærlighet, du gjorde meg lykkelig. Takk for at jeg fikk lov til å elske deg.

De tidligere lagvenninnene Bjørgen, Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Kristin Størmer Steira gikk opp til kisten for å lese fra blomsterkransene. Det var de samme fire jentene som bar kista sammen med far Karsten og bror Tormod


Åge Skinstad beskrev Skofterud som helt spesielt ærlig og banebrytende og raus.

- Smilet ditt fylte rommet med godt humør, sa han blant annet.

- Rent sportslig var du nok det største talentet jeg har sett. Du var et helt spesielt talent, sa Skinstad.

- Stor inspirasjonskilde

Nettavisens reporter på stedet meldte før begravelsen at anslagsvis 800-900 følger Skofterud til graven.

- Det er sorg og fortvilelse som preger lokalsamfunnet. Samtidig ser vi en sterk vilje til å stille opp og hedre minnet om Vibeke, uttalte Eidsbergs ordfører Erik Unaas til Nettavisen like før begravelsen.

Han har bakgrunn som sportsjournalist, kjente Skofterud og fulgte karrieren hennes.

- I alle disse årene gikk hun for klubben sin, Slitu, selv om det ikke manglet tilbud fra andre. Hun stilte også opp på klubbrenn og aktiviteter her og var en stor inspirasjonskilde for andre i klubben, sier han.

- Hun var Eidsberg kommunes aller beste ambassadør, legger ordføreren til.

- Levde fullt ut

Tidligere landslagstrener i ishockey, Roy Johansen, beskriver Vibeke Skofterud som fantastisk før torsdagens begravelse i Eidsberg i Østfold.

Roy Johansen
Roy Johansen

Roy Johansen.

– Hun var ei fantastisk jente som jeg ble godt kjent med under Mesternes mester. Hun levde fullt ut, sa Johansen til NTB i forkant av begravelsen torsdag.

Han og Skofterud deltok i 2016 i NRK-programmet Mesternes mester, der tidligere idrettsutøvere konkurrerer mot hverandre i ulike øvelser. De to fortsatte å holde kontakten etter at innspillingen var over. Johansen mener Skofterud gikk bort altfor tidlig.

– Hun hadde mye omsorg for hverandre, og det var mye humør. Hun var levende, sa han.

Image from iOS
Image from iOS
Image from iOS (1)
Image from iOS (1)
Image from iOS (2)
Image from iOS (2)
Vibeke Westbye Skofterud gravlegges.
Vibeke Westbye Skofterud gravlegges.

Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.

Vibeke Westbye Skofterud gravlegges.
Vibeke Westbye Skofterud gravlegges.

Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng.

Lagvenninner til stede

Det var i slutten av juli at Skofterud døde etter en vannscooterulykke. Hun ble bare 38 år, og hennes plutselige bortgang ble tatt imot med sjokk også i langrennsmiljøet.

Skofterud var en svært populær, modig og frittalende utøver

Fungerende prost Runo Lilleaasen og kapellan Magnus Grøvle Vesteraas forrettet. Lilleaasen var flere ganger inne på Skofteruds livslyst og vilje til å prøve nye ting.

Før begravelsen oppfordret han gjennom NTB å støtte familie og kjæreste.

– De klarer ikke å snakke med og takke alle rett etter begravelsen, men send SMS og mailer gjerne utover høsten. Da kan de trenge det, sa Lilleaasen.

Skofterud tok et OL- og to VM-gull i stafett i sin karriere som langrennsløper. Hun vant også stayerkonkurransen Vasaloppet en gang.

Sist vinter var hun med som ekspertkommentator under TV-sendingene fra OL i Sør-Korea.(©NTB)