*Nettavisen* Nyheter.

Victoria forlover seg i dag

Foto: JONAS EKSTROMER (AFP)

Det blir svensk kongebryllup. Les også: - Uvanlig med så lang forlovelse

24.02.09 10:31

(SIDE2): Kronprinsesse Victoria (31) og Daniel Westling (35) forlover seg i dag. I løpet av dagen skal den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt annonsere forlovelsen etter beskjed fra kong Carl Gustaf om at hans eldste datter Victoria skal forlove seg i dag, skriver svenske Expressen.

Kong Carl Gustaf, dronning Silvia og kronprinsesse Victoria har opplyst at de skal være til stede når forlovelsen blir offentliggjort på slottet i Stockholm i dag tirsdag klokken 13.

Endelig
Svensk presse hadde nesten gitt opp håpet om det ville bli svensk kongebryllup i sommer - både på bakgrunn av økonomi og det faktum at Victoriadagen skulle holdes igjen til sommeren. Men nå har kongen gitt paret sin velsignelse og de kan endelige smis i Hymens lenker.

Victoria og Daniel ble i fjor sommer samboere på Drottningholms slott, og da eksploderte nærmest ryktene om at det endelig gikk mot forlovelse for paret som har vært sammen i over seks år.

Les også:- Uvanlig med så lang forlovelse

Hemmelig
I forrige uke besøkte kong Carl Gustaf Thailand, og da han kom hjem søndag innkalte han til møte med statsminister Fredrik Reinfeldt for å underrette om forlovelsen. Men det var svært viktig at det ikke skulle lekke ut noe om forlovelsen før ekstraordinært statsråd tirsdag.

- Når kronprinsessen vil forlove seg må kongen informere statsministeren. Men dette er mest for skikkens skyld, jeg kan ikke tenke meg at statsministeren skal ha noen innvendinger mot forlovelsen, sier kongeekspert Jan-Olof Larsson til Expressen.

Bryllupet skal stå i løpet av 2010 skriver den svenske avisen.

Blir prins?
Det har vært mye snakk om at kongen ikke har godtatt Daniel fordi han er en «vanlig» svensk mann. Men om Daniel blir prins gjenstår å se.

- Normalt sett skal han ha en prinsetittel, men det er ikke helt selvsagt om han får tittelen prins. Det er det kongen som bestemmer. I Norge giftet prinsesse Märtha Louise med Ari Behn i 2002, men han fikk ingen prinsetittel, sier Jan-Olof Larsson til avisen.

Les mer her:- Daniel blir prins

Les også:- Brudekjolen skal være svensk

Fakta om svensk kongebryllup:

- Alle svenske kongeligheter i Stockholm har giftet seg i Storkirken i Gamla Stan. Der giftet Carl Gustaf og Silvia i 1976 - men Victoria kan velge seg for eksempel Slottskirken.

- Victorias mamma sjarmerte hele det svenske folket på sin bryllupsdag da hun stilte i en benhvit kjole fra Dior, et diadem av kaméer og en brudebukett med orkideer. Victoria kommer selvsagt til å se like vakker ut på sin dag, og hun har tidligere sagt at hun ønsker seg en svensk brudekjole på den store dagen.

- Forberedelsene til et kongelige bryllup må gjøres i ekstremt god tid. Invitasjoner til kongeligheter og kjente fra inn- og utland skal sendes ut. Et enormt sikkerhetsopplegg og TV-forberedelser må også på plass. Da Carl Gustaf og Silvia giftet seg var det 500 millioner som så vielsen.

(Kilde: Aftonbladet og Expressen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.