RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Victoria kan ikke huske én lykkelig dag på ungdomsskolen. Nå kjemper hun for å berge lillesøsteren (14)

MOBBEOFFER: Victoria Robertsen ønsker å fortelle sin historie fra ungdomsskolen, for å forsøke å berge lillesøsteren.
MOBBEOFFER: Victoria Robertsen ønsker å fortelle sin historie fra ungdomsskolen, for å forsøke å berge lillesøsteren. Foto: Espen Bless Stenberg (Nordlys)
Sist oppdatert:

HARSTAD (Nordlys.no): Victoria Robertsen (16) fra Harstad skulle egentlig gått andreåret på videregående skole, men 23. oktober i år hadde hun sin foreløpig siste skoledag. Victoria har behov for å fokusere på seg selv, slik at hun senere kan komme sterkere tilbake.

Mobbinga har satt dype spor i den unge kvinnen. Hun smiler, og sier hun har det bedre enn noen gang. Men det er med seg selv. Inni henne raser fortsatt en kamp. Kampen for å berge lillesøsteren Camilla (14) bort fra mobbernes klør.

– Hun går gjennom det samme helvete som jeg gjorde i tre år, og det er grusomt å være vitne til, sier Victoria til Nordlys.

Slått ned i garderoben

Torsdag fikk hun nok. Det toppet seg med mobbing av lillesøsteren, og hun bestemte seg for å fortelle hele historien på sin blogg. Les hele innlegget her. «Jeg hater dere».

For Victoria startet det så å si første dag på ungdomsskolen. En slengbemerkning fra en eldre elev startet et tre års mareritt. 16-åringen sier til Nordlys at hun ikke kan huske en eneste lykkelig dag på Seljestad ungdomsskole.

– Det begynte med en elev som mobbet meg med at jeg hadde pølsefingre. Da han sluttet, overtok lillebroren hans mobbinga av meg. Etter hvert begynte medelever og venner på samme måte.

Selv Victorias bestevenninne klarte ikke la være å la egen frustrasjon gå utover henne.

– Bestevenninnen min slo meg ned i gymgarderoben etter at jeg ba henne la meg være. I ettertid har hun sagt unnskyld til meg, og jeg føler at jeg er stolt av henne. Hun har virkelig skjerpet seg.

Gråtende

På spørsmål om hvorfor mobberne pekte ut nettopp henne, sier Victoria at det handler om usikkerhet. Selv var hun usikker på seg selv, men hun mener det var enda verre for mobberne.

– De som mobber andre er usikker på seg selv, og finner noen å ta det utover. Dessverre ble det meg, og nå går det også utover Camilla. Søsteren min.

Etter hvert begynte Victoria å ta det utover foreldrene sine. Hun ble utagerende og sint hjemme. Løsninga ble Kvæfjord Ungdomssenter (KUS). Senere ble hun også tatt inn på Alternativt Læringsenter (ALA) i Harstad.

– På Seljestad ungdomsskole klarer de ikke å håndtere mobbing. En av lærerne mine fortalte at det ikke var tid å ta seg av alle. Hvordan kan en lærer si noe slikt til foreldre og elev?, spør Victoria.

Lillesøsteren har også blitt en del av ALA, men av og til besøker hun Seljestad ungdomsskole for å se hvordan det går. Som oftest kommer hun hjem gråtende.

– Hun har blitt sparket nedover trapper og slått i bakhodet flere ganger. Hver gang hun besøker skolen, er det tilbake til det gamle.

Et bedre liv

For Victoria snudde det hele 17. mai i 2013. Noen måneder tidligere hadde hun akkurat flyttet ut fra KUS, og bodde hjemme hos foreldrene. Hun visste ikke hvordan hun skulle klare å komme seg gjennom hverdagen.

– På 17. mai møtte jeg det som er min beste venn, og senere gjennom han møtte jeg kjæresten min. Hadde det ikke vært for dem, hadde jeg ikke vært her i dag. Nå har jeg en helt ny vennekrets med personer som er eldre enn meg, og tar vare på meg, sier hun.

Men lillesøsteren kjemper likevel sin kamp. En kamp mot mobbing som startet på bakgrunn av at storesøster ble syk av mobbing.

– De begynte å mobbe henne for at jeg var flyttet på ungdomssenter, og de mobbet henne for at jeg har vært syk.

Nå håper hun at hennes historie kan være med i kampen mot mobbing, og at dette er et tema som blir tatt seriøst på skolene landet over.

Les hele innlegget til Victoria på hennes egen blogg.

Ser på saken

Lokalpolitiker Trond Heide Henningsen (Ap) er en av de som har engasjert seg i Victorias sak, etter å ha lest bloggen hennes. Han sier at det er sterke ord å fordøye.

– Jeg har pratet med Victoria, og har avtalt med henne om at vi skal ta et møte, sier Henningsen.

Han ønsker mer informasjon om saken før han kan ta et standpunkt.

– Foreløpig vil jeg ikke si så veldig mye om saken eller om Seljestad skole. Jeg har gitt beskjed til politisk ledelse og administrativ ledelse i kommunen om at dette må ses nærmere på.

Dette er ikke første gang Seljestad Ungdomsskole havner i medias søkelys. I juni for to år siden skrev vi om et masseslagsmål der flere elever måtte skilles av politiet.

Ønsker ikke kommentere

Ordfører Marianne Bremnes sier at enhver mobbesak er én for mye.

– Når slike saker oppstår, skal man ta tak i dem og finne en løsning. Nå har jeg vært rundt på flere skoler i Harstad, og har noen få igjen. Alt i alt har vi et godt miljø på skolene, men det finnes alltid enkeltsaker, og det er ille nok for den det gjelder, sier ordføreren.

Hun sier at det må jobbes for å forebygge mobbing i alle skolene.

– Den stille mobbinga er ofte den som er verst, og det er også det hun beskriver i bloggen. Det må forebygges, sier Bremnes.

Rektor Grete Jacobsen ved Seljestad ungdomsskole ønsker ikke å kommentere saken.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere