Det siste døgnet har en video spredd seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

Videosnutten viser en politiransakelse, som etter det Nettavisen får opplyst skjedde i starten av mars i år, på et offentlig sted (utendørs) like utenfor Oslo.

Det som sjokkerer mange, både fagfolk og engasjerte i kommentarfeltene, er at politimannen i videoen ber om å få ransake rundt kjønnsorganet til den mistenkte.

Det er ikke uvanlig at personer i besittelse av narkotika bruker intime soner for å gjemme unna de ulovlige stoffene. Videoen som er lastet opp bærer preg av ufin språkbruk mot politiet og til dels stygge karakteristikker.

Er under 18 år

Nettavisen har vært i kontakt med politiet som er klar over at videoen sirkulerer, og Marius Gunnerud, seksjonsleder for nærpoliti i Follo, forteller at videoen ikke gir et klart bilde av hele hendelsesforløpet.

- Videoen gir et falskt inntrykk av hvordan dette foregikk. Dette foregikk bak en vegg, ikke i påsyn av noen andre. Det er hans eget kamera som filmer. Den lille videosnutten er ikke representativ for hendelsen. Han ble godt forklart og var innforstått med hva som skulle skje, forteller Gunnerud til Nettavisen.

Han bekrefter også at gutten ikke er anmeldt etter hendelsen. Politiet skal også ha god dialog med foreldrene til gutten, så vel som gutten selv. Foreldrene er også kjent med at Nettavisen skal omtale saken.

- På generelt grunnlag så har vi hjemmel til å visitere etter straffeparagraf 10, og vi har også hjemmel til å ransake etter straffeparagraf 195. Så vi har muligheten til det. Når vi har grunnlag for det, så ransaker vi der det er nødvendig. Men det må være forholdsmessig. Vi prøver å gjøre det så skånsomt som mulig, vi ønsker ikke å gjøre noen forlegne. Men vi har også en jobb vi må gjøre, avslutter seksjonslederen.

Nettavisen har sett videoen i sin helhet - usladdet - og kjenner også identiteten og har vært i kontakt med gutten som blir ransaket. Nettavisen får bekreftet at han er under 18 år, men gutten ønsker ikke å uttale seg om hendelsen utover det.

Fra den usladdete videoen Nettavisen har sett, kommer det fram at gutten selv gjør opptaket av ransakelsen. Politibetjenten ber om å se under kjønnsorganet hans, mens gutten delvis følger instruksjoner fra politiet og delvis stritter imot.

«Ikke film, gutta! Skal du se kølla mi? Vær så snill, ikke! Er du homse eller? Jævla homser», kan man høre gutten si, før han beklager ordbruken sin til politiet.

Det kommer ikke fram av videoen hvorvidt de andre som er tilstede, som i hovedsak skal være bekjente av gutten, overværer ransakelsen, men etter det Nettavisen kjenner til skal de ha oppholdt seg bak en vegg, slik politiet nå også uttaler.

- Har anledning til å kikke nedi folk undertøy

Nettavisen har også kontaktet og kjenner identiteten til personen som har lastet opp videoen. Vedkommende har ikke besvart våre henvendelser. Personen som ransaket er ikke samme person som har lastet opp videoen.

Videoen spres og diskuteres hyppig i forum for både journalister og politifolk.

Dagfinn Hessen Paust, advokat og nestleder i foreningen for tryggere ruspolitikk, er blant de som har fått med seg videoen det siste døgnet.

- Det er to ting her: Politiet har i utgangspunktet anledning til å kikke nedi folks undertøy ved ransakelser, men dette er ikke noe de skal gjøre på åpen gate eller med publikum. Normalt vil slike undersøkelser skje ute av syne i en cellebil eller i arresten, forteller Paust til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Nå vet jeg ikke hva mistanken gjaldt i denne saken, men ransakelser skal være forholdsmessige, slik at det skal være god grunn til å foreta inngripende undersøkelser. Skal politiet ned i undertøyet til noen, må det være grunn til å tro at det finnes noe av betydning for saken der. De skal ikke lete for sikkerhets skyld. Det bør også være skjellig grunn til mistanke om lovbrudd av et visst alvor. Det at gutten i videoen er under 18 år, skjerper forholdsmessighetsvurderingen ytterligere.

Paust understreker at politiet kan ha brutt loven med den intime ransakelsen. Dersom andre har vært vitne til ransakelsen er det i så fall skjerpende, ifølge advokaten.

- Uansett hva gutten var mistenkt for, gir videoen inntrykk av at politiet har brutt både straffeprosessloven og menneskerettighetene ved å foreta ransakingen på denne ydmykende måten, sier han.

Les også: Rusreformen vil beskytte våre ungdommer bedre

Paust poengterer også at dette er et virkemiddel politiet selv har nevnt i flere anledninger som noe som vil forsvinne hvis rusreformen blir en realitet.

- Ingen vet hvor ofte politiet går nedi folks undertøy, men i debatten om rusreformen gir de inntrykk av at de gjør det nesten rutinemessig ved mistanke om narkotika, sier advokaten.

- Ransakelser blir ikke alltid registrert

I slutten av mars måned i år stilte Tellef Inge Mørland (Arbeiderpartiet) et åpent spørsmål til justis- og beredskapsminister Monica Mæland (Høyre) om nettopp kroppsvisiteringsprosedyrer for politiet i Norge, og han ønsket også å vite hvor mange ungdommer (under 21 år) som har opplevd slike situasjoner i henholdsvis 2019 og 2020.

Spørsmålet er i skrivende stund ikke besvart av Mæland, men Paust mener uansett at det er et meningsløst spørsmål å stille. Det er nemlig ikke slik at politiet registrerer alle ransakelser de foretar seg.

- Når de finner noe, vil det nok blitt registrert. Problemet er at ransakelser ofte ikke blir registrert når det ikke gjøres funn, selv om straffeprosessloven krever det. Spesialenheten har kritisert dette i en rekke avgjørelser uten at alle politidistriktene har endret praksis av den grunn. I vinter la regjeringen frem et lovforslag om å avkriminalisere besittelse og bruk av narkotika.

Dette forslaget støttes ikke av politiet, som blant annet argumenterer med at det da vil miste muligheten til å ransake telefoner, personer og kanskje til og med bolig, på jakt etter beviser på hvem som solgte stoffet, skriver rett24.no.

Statsadvokat Geir Evanger sier til Rett24 at han mener dette er et viktig tema, men at han ikke ønsker å kommentere spørsmålene ytterligere, all den tid statsråden skal til Stortinget for å redegjøre om saken.

Fredag kveld melder VG at Spesialenheten for politisaker bekrefter at de har opprettet sak på hendelsen.