Et videoklipp delt på både Telegram og Twitter viser det som skal være Jevgenij Prigozjin rekruttere soldater fra et russisk fengsel.

Prigozjin blir omtalt som «Putins kokk» og regnes som leder av den private hæren som blir kalt Wagner eller Wagnergruppen.

Les også: Russisk kart viser full retrett

– Prigozjin leverer også andre tjenester for den russiske stat etter behov, blant annet står han bak den mye omtalte trollfabrikken Internett Research Agency. Som en del av sin forretningsvirksomhet kontrollerer han leiesoldatergruppen Wagner som også er involvert i gruvedrift og annen lyssky virksomhet, har oberstløytnant ved Forsvarets høyskole, Geir Hågen Karlsen tidligere sagt til Nettavisen.

Se videoen her:


– Velger de beste av de verste

Også telegramkanalen Reverse Side of the Medal som har tette bånd til Wagner har delt videoen.

– Prigozjin velger de beste av de verste. I dette livet kan alle få en ny sjanse, men man må fortjene den, skriver kanalen på Telegram.

Les også: Nå snakker russiske krigsbloggere om en tredje ukrainsk offensiv

Offisielt benekter russiske myndigheter enhver tilknytning til Wagner, men du skal lete lenge etter en vestlig ekspert som tror på det. Wagner har ifølge Karlsen i flere år operert i blant annet Tsjad, Libya, samt flere land i Afrika og i Sør-Amerika. Siden krigens start har Wagner vært aktive i Ukraina og det finnes flust av bildebevis på at de kjemper på russisk side i krigen.

Nettsiden wartranslated.com har oversatt videoen og lagt på engelske undertekster. I videoen kommer det fram at de som melder seg vil bli brukt som fotsoldater som skal utføre angrep.

Les også: Ukraina melder om stor fremgang – Russland «omgrupperer» styrker

Fangene som lar seg friste til å krige i Ukraina må tjenestegjøre langs frontlinjen i seks måneder, og hvis de overlever skal de få vende tilbake til Russland som frie menn.

I videoen ser man Prigozjin stå i midten av en samling menn iført russiske fangedrakter.

Les også: Dette er bildene som bør sette en støkk i Russland

Dødsrykter

Tidligere i sommer sirkulerte det rykter om at Prigozjin ble drept i et ukrainsk angrep på en Wagner-base i Ukraina. Basen ble angivelig avslørt etter at en russisk krigsblogger postet bilder av den på sosiale medier. På bildene var det som visstnok skulle være Prigozjin selv.

Les mer: Russisk «journalist» kan ha avslørt hovedkvarteret til Wagner-gruppen

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Stabsskolen sier til Nettavisen at dette viser hvor desperate russerne er.

– Så vidt jeg vet har de rekruttert folk med alvorlige dommer til å krige i Ukraina. Det er en alvorlig bekymring med tanke på krigsforbrytelser, det blir ikke mindre plyndring, drap og voldtekt når man bruker kriminelle som soldater, sier Karlsen til Nettavisen.

Les også: Russisk militærblogger: – Ikke forvent gode nyheter

– Feit, femti og fyllik

Karlsen har ikke sett den aktuelle filmen selv, men sier det er en kjent sak at Wagner rekrutterer soldater fra russiske fengsler.

– Det er det de klarer å rekruttere. Om man er feit, femti, fyllik og fengselsfugl blir du likevel rekruttert. Kreml er desperate og vi har sett bilder av nyrekrutterte russiske soldater som er overvektige og dårlig trent. Hvis man ser i de okkuperte områdene i Donbas og Luhansk er alle menn mellom 18 og 60 år utkommandert. Det finnes blant annet et eksempel der hele den mannlige besetningen i et symfoniorkester ble sendt til fronten, knapt nok uten trening. Da er det ikke rart at de russiske styrkene har tatt enorme tap, sier Karlsen.

Les også: – Et spørsmål om tid før de russiske styrkene er isolert

Mangler soldater

Akkurat hvor mange russiske soldater som er drept i Ukraina er det kun russiske myndigheter som vet. Ukrainske myndigheter hevder de har drept drøye 53.000 russiske soldater, men internasjonale eksperter mener at det tallet er i høyeste laget.

Det er uansett bred enighet blant internasjonale eksperter at Kreml har et gigantisk rekrutteringsproblem og sliter med å få nok folk til å melde seg som soldater.

Noe av problemet Putins regime har, er at de fortsatt er tro til påstanden om at de ikke har gått til krig mot Ukraina, og at de fortsatt gjennomfører en «spesialoperasjon». Hvis Putin hadde erklært krig kunne han utført en tvangsmobilisering og i teorien fått så mange som 1 million soldater. Internasjonale eksperter mener Putin ikke ønsker å erklære krig, fordi det vil bli svært dårlig tatt imot av befolkningen.

Les også: Nå snakker russiske krigsbloggere om en tredje ukrainsk offensiv

I russisk fengsel

Filmen er stedslokalisert av blant annet den nederlandske gravejournalist-gruppen Bellingcat, men også av flere forskjellige Twitter-brukere. Nettavisen har ettergått stedsverifiseringen, og videoen ser ut til å ha blitt spilt inn i et fengsel som går under navnet Kriminalkoloni nr. 6, som ifølge Google er en del av Russlands føderale fengselstjeneste i republikken Mari El, drøye 60 mil øst for Moskva.

Historiene om russisk rekruttering blant fengselsinsatte har versert lenge, men denne videoen i denne artikkelen er det første eksempelet som beviser at det faktisk finner sted.

Les også: Nå snakker russiske krigsbloggere om en tredje ukrainsk offensiv

Les også: Her avslører de russiske soldatene sine egne posisjoner