NEW YORK (Nettavisen): En video av en svært kjent indisk vlogger, tatt kort tid før han døde av koronaviruset på sykehuset i New Delhi på søndag, sjokkerer nå både i India og i utlandet. Se den sterke videoen her:

- Dette oksygenet er svært verdifullt akkurat nå

I videoen, som er lagt ut på Instagram av kona hans, kan man se den kjente indiske vloggeren Rahul Vohra (35) snakke til kamera.

- Dette oksygenet er svært verdifullt akkurat nå. Uten det, bli pasientene svimle og lider, sier Rahul i videoen som Tiwari har tagget med #justiceforirahulvohra.

- Jeg håper mannen min vil oppnå rettferdighet, skriver hun på Instagram.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

I videoen beskriver 35-åringen håpløsheten av å ligge på sykehuset uten å få tilstrekkelig hjelp.

- Man prøver å rope på en sykepleier, men de kommer ikke, sier han.

- De kommer i løpet av en times tid, eller mer, og imens så må man på en måte prøve å forholde seg til at de ikke kommer, sier 35-åringen i videoen, som kjæresten nå har lagt ut, skriver CNN.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Vohra (35) er en svært kjent vlogger i India, og hans videoer på Facebook og YouTube har hatt flere titalls millioner visninger.

I sin siste Facebook-post kritiserer han også landets ledelse for at de ikke har håndtert den ekstreme koronakrisen i India på en bedre måte.

- Jeg ville ha overlevd om jeg bare hadde fått bedre behandling. Hilsen Irahul Vohra, skriver 35-åringen, i meldingen der han også tagger Facebook-siden til statsminister Narendra Modi.

4000 dør daglig i India av korona

India er akkurat nå rammet av det som for tiden regnes som verdens verste koronautbrudd. Ifølge offisielle tall dør det i snitt 4.000 mennesker i India hver dag som følge av koronasmitte. Så langt er det registrert over 250.000 døde siden pandemien brøt ut. Men mørketallene antas å være store.

Over 22 millioner av Indias 1,3 milliarder mennesker er så langt registrert smittet.

Lik skylles opp på elvebredden

På mandag kom nyheten om at flere titalls personer som antas å ha dødd av eller med covid-19, er skylt opp på bredden av Ganges-elva nord i India.

Koronapandemien sprer seg raskt også i rurale områder i landet. Men verken helsevesenet eller krematoriene er i stand til å håndtere strømmen av syke og døde.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

En talsmann for de lokale myndighetene i Buxar-distriktet opplyste mandag at minst 40 lik var skylt opp på elvebredden der. Distriktet ligger på grensen mellom Bihar og Uttar Pradesh, to av de fattigste delstatene i India.

Ifølge flere lokale medier kan så mange som 100 lik ha blitt skylt opp. Flere av likene bærer preg av å ha ligget i vannet i flere dager.

Innbyggere i området sier til nyhetsbyrået AFP at de tror likene ble dumpet i elven enten fordi krematoriene er overfylte, eller fordi de pårørende ikke har råd til å betale for ved som brukes til likbrenning.

Indisk virusvariant på WHOs bekymringsliste

Varianten av koronaviruset som nå spres i India, ser ut til å være mer smittsom og klassifiseres av Verdens helseorganisasjon som bekymringsfull.

– Vi klassifiserer varianten som en bekymring globalt, sier epidemiolog Maria Van Kerkhove i WHO i en uttalelse mandag.

Virusvarianten, som har fått navnet B.1.617, er trolig også mer resistent mot vaksiner, ifølge Van Kerkhove.

Les også: Helsedirektoratet: Den indiske varianten truer gjenåpningsplanen

Mistenker Indisk variant i Bergen

Ifølge Bergen kommune mistenker de nå at flere koronasmittede nærkontakter av smittede ansatte ved Universitet i Bergen kan ha den indiske varianten.

Sist uke ble det bekreftet at en ansatt ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiB hadde den indiske varianten.

Fire kolleger har også testet positivt. De antas å ha den indiske varianten.