RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Video skal vise at IS dreper 21 kristne egyptere

Sist oppdatert:
Den islamske staten (IS) har sluppet en video som angivelig viser halshoggingen av 21 egyptiske kristne koptere.

Videoen viser at egypterne, som var kledd i oransje fangedrakter, blir halshogd etter at de først blir tvunget ned på bakken, melder nyhetsbyrået Reuters.

Opptaket ble lagt ut på Twitter-kontoen til en nettside som støtter den brutale opprørsgruppen.

Den islamske staten (IS) hevder at kopterne ble tatt til fange i Libya, og videoen viser at minst ti av dem blir drept av sine svarkledde kidnappere på en strand.

Brutal video

– Trygghet for deres korsfarere kan dere bare drømme om, sier en av IS-krigerne før halshoggingen starter.

– I dag er vi sør i Romerriket, i det islamske landet Libya. Vi sverger til Allah at vi vil blande havet der dere har gjemt sjeik Osama bin Laden med deres blod, sa en engelsktalende IS-terrorist mens han pekte på kameraet med en kniv.

Al-Qaida-lederen ble drept i en amerikansk operasjon i Pakistan 2. mai 2011. Liket ble dumpet i sjøen fra et amerikansk krigsskip.

Mye symbolikk
Flere tusen egyptere har reist til nabolandet Libya på jakt etter arbeid siden den arabiske våren i 2011.

Videoen er lagt ut på nettet under overskriften «En beskjed underskrevet med blod til korsets nasjon».

På starten av den fem minutter lange videoen rullet en tekst over skjermen som sa: «Korsets folk, tilhengere av den fiendtlige egyptiske kirken».

Krisemøte i Kairo
I Egypts hovedstad Kairo har president Abdel-Fattah al-Sisi kalt inn til hastemøte etter at videoen ble lagt ut på internett. Ifølge statlig egyptisk TV har Sisi beordret en uke landesorg.

Tirsdag for snart to uker siden ble det publisert en video som viste at den jordanske F-16-flygeren Muath al-Kasaesbeh ble brent levende av IS.

Tidligere er det publisert lignende videoer som viser at opprørsgruppen likviderer flere vestlige gisler for åpent kamera.

Land i kaos
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land inntok Tripoli og styrtet og drepte landets mangeårige leder Muammar Gaddafi i 2011.

Militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) tok i fjor kontroll over kystbyen Derna øst i Libya. I likhet med flere andre militsgrupper har den sverget troskap til IS og proklamert et kalifat langs kysten av landet.

Kopter er en betegnelse på de innfødte kristne i Egypt. Koptere utgjør om lag en tidel av Egypts befolkning.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere