En video som har sirkulert på nettet det siste døgnet skal vise en ukrainsk krigsfange som blir kastrert.

Aric Toler, leder for research og opplæring ved det undersøkende nettstedet Bellingcat, antyder at videoen ser ut til å være autentisk, og at en russisk soldat som hadde på seg den samme karakteristiske sorte hatten og armbåndet som en mann i videoen, tidligere har dukket opp i et klipp sendt av den russiske kringkasteren RT.

Les også: Nekter besøk fra Russland - får store økonomiske konsekvenser

Videoen har sirkulert på både pro-russiske mediesider, så vel som på ukrainske sosiale medier. Noen russiske brukere har lagt ut bilder som håner den lemlestede soldaten, skriver The Guardian.

Amnesty raser

Marie Struthers, Amnesty Internationals direktør for Øst-Europa og Sentral-Asia, sier følgende i en uttalelse:

– Dette forferdelige angrepet er nok et tilsynelatende eksempel på fullstendig tilsidesettelse av menneskeliv og verdighet i Ukraina begått av russiske styrker. Alle som er mistenkt for straffbart ansvar må etterforskes og, dersom det foreligger tilstrekkelige bevis, tiltales i rettferdige retterganger i vanlige sivile domstoler og uten bruk av dødsstraff, sier Struthers.

Les også: Kvinne tatt for fyllekjøring på el-sparkesykkel - hyret stjerneadvokat for å beholde lappen

– Må respektere

– Siden starten av Russlands krig mot Ukraina har Amnesty International dokumentert forbrytelser under internasjonal lov, som summariske drap på fanger av Russland-støttede separatiststyrker i Øst-Ukraina og utenrettslige henrettelser av ukrainske sivile av russiske styrker, legger hun til.

– Folkeretten er klar: Krigsfanger må ikke utsettes for noen form for tortur eller mishandling, og bør gis umiddelbar tilgang til Den internasjonale Røde Kors-komiteen. De relevante myndighetene må fullt ut respektere rettighetene til krigsfanger i samsvar med Genève-konvensjonene, avslutter Struthers.