NEW YORK (Nettavisen/NTB): Statsminister Justin Trudeau sier Canada har opplysninger som tyder på at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned av Iran, muligens ved et uhell.

En video av det som angivelig er nedskytingen er blitt publisert på New York Times. Nettavisen har også fått tilsendt denne samme videoen. Se den øverst i saken.

PS! Det er ikke bekreftet at videoen viser en nedskyting av flyet, men den gjengis nå av flere medier.

- Bevisene tyder på at flyet ble skutt ned

Statsminister Justin Trudeau opplyser at de sitter på opplysninger som tyder på at flyet ble skutt ned av Iran, trolig ved et uhell.

– Vi har etterretning fra flere kilder, deriblant våre allierte og vår egen etterretning. Bevisene tyder på at flyet ble skutt ned av et iransk bakke-til-luftmissil, sa Trudeau på en pressekonferanse i Ottawa torsdag.

– Dette kan nok ha vært utilsiktet, tilføyer Trudeau, som ikke vil utdype hva slags bevis han har sett.

Se Justin Trudeaus pressekonferanse her.

176 omkom

Det var 63 canadiere blant de 176 menneskene som mistet livet da et Boeing 737-800- fly fra Ukraine International Airlines krasjet kort tid etter avgang fra Teheran onsdag morgen.

Bevisene tyder på at flyet «ble skutt ned av et iransk bakke-til-luftmissil», sa Trudeau, som ikke vil utdype hva etterretningen går ut på.

Tidligere på dagen hadde anonyme amerikanske tjenestemenn sagt at det «høyst sannsynlig» var et iransk luftforsvarsmissil som ved en feil traff flyet og forårsaket katastrofen.

Iranske luftfartsmyndigheter har utelukket at et missil på avveie kan ha vært årsaken til flystyrten.

– Jeg har mine mistanker

Tidligere på torsdagen meldte en Pentagon-kilde at flyet som styrtet i Iran like etter avgang onsdag, ble skutt ned av et iransk rakettforsvarssystem ved en feiltakelse. Også en høytstående etterretningskilde i USA og en irakisk etterretningskilde oppgir disse opplysningene overfor Newsweek.

Torsdag kveld sier også president Donald Trump at han ikke tror at flystyrten skyldes en teknisk feil, melder CNBC.

– Jeg har mine mistanker. Flyet var over et ganske røft område og noen kan ha gjort en feil, sa Trump til journalister i Det hvite hus torsdag.

Uttalelsene kom etter at Newsweek, CBS og CNN viste til anonyme kilder som mener at flyet kan ha blitt skutt ned av iransk luftvernsystem ved en feiltakelse.

– Noen sier det var en mekanisk feil. Personlig tror jeg ikke det engang er et tema, sa Trump.

Boeing 737-800-flyet fra Ukraine International Airlines styrtet bare minutter etter avgang fra flyplassen i Teheran tirsdag.

Blant de 176 som omkom i ulykken, var det 82 iranere, 63 canadiere, ti svensker, fire afghanere, tre briter og minst to ukrainere.

- Skutt ut fra et russiskprodusert luftvernsystem

Flyet ble angivelig truffet av et missil skutt ut fra et russiskprodusert luftvernsystem kalt Tor M-1, i Nato kjent som Gauntlet, opplyser de tre kildene til magasinet.

To Pentagon-kilder mener hendelsen skjedde ved en feiltakelse som følge av at det iranske rakettforsvarssystemet trolig var blitt aktivert etter at Iran hadde angrepet to militærbaser i Irak med missiler.

Missilangrepet mot basene var svar på at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar. Flystyrten fant sted noen timer etter angrepet mot militærbasene.

USAs sentralkommando, som har Pentagons oppsyn med Midtøsten, avviser å kommentere saken overfor Newsweek.

Storbritannias statsminister Boris Johnson ser med «stor bekymring» på saken og krever en «fullstendig, troverdig og åpen» etterforskning for å finne ut hvorfor flyet styrtet. Det opplyste hans kontor torsdag etter at Johnson hadde snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på telefon.

Kaos om den svarte boksen

Det ukrainske flyets såkalt svarte bokser, ferdskriveren og taleregistratoren, er funnet og kan gi svar på hva som forårsaket flystyrten utenfor Teheran.

Irans luftfartsdirektør Ali Abedzadeh sa onsdag at det var uaktuelt å dele informasjon med flyprodusenten Boeing eller amerikanerne, men hevder nå å ha blitt feilsitert av det iranske nyhetsbyrået Mehr.

Abedzadeh forsikrer at både USA som produsentland, samt Canada og Sverige som mange av de omkomne passasjerene kom fra, vil bli holdt løpende orientert.

I henhold til gjeldende regler leder Irangranskingen og kan selv velge hvem de ønsker bistand fra, skriver TU.

Amerikanske NTSB, britiske AAIB og franske BEA er blant laboratoriene som har utstyr for å lese av ferdsskrivere og taleregistratorer fra fly, ifølge tidsskriftet.

Rykteflom

Flystyrten utenfor Teheran, som skjedde få timer etter at Iran angrep to amerikanske militærbaser i Irak, har utløst en rekke spekulasjoner og rykter, blant annet om funn av missilrester ved flyvraket.

Bilder fra stedet hevdes å vise et stridshode som tilhører det russiskproduserte luftvernsystemet Tor M1/9K331, men dette blir avvist fra iransk side.

Lederen for den iranske flyhavarikommisjonen, Hassan Rezaeifar, sier til The Aviation Herald at det ikke er gjort slike funn og at det foreløpig er konkludert med at flyet ikke ble skutt ned eller utsatt for en terrorhandling.

Sju teorier

Ukraina har sendt flere titalls etterforskere til Iranfor å bistå i granskingen etter ulykken, og landets myndigheter utelukker foreløpig ingenting.

– Vi jobber for øyeblikket med sju ulike teorier om hva som skjedde i Iran, sier Oleksij Danilov i Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd.

Kollisjon med en gjenstand i luften, et bakke-til-luft-missil, en eksplosjon i en motor grunnet teknisk feil og en eksplosjon om bord grunnet terror er blant teoriene, ifølge Danilov, som understreker at det foreløpig ikke er noe som tyder på at flyet ble skutt ned.

Brant

Iranske luftfartsmyndigheter la torsdag morgen fram en foreløpig rapport der det går fram at flygerne ikke kontaktet flygeledelsen for å be om hjelp før flyet styrtet.

Øyenvitner, inkludert mannskapet på et annet fly, har beskrevet at de så flyet i brann før det traff bakken, heter det i rapporten.

Dette er i tråd med en video fra det iranske nyhetsbyrået ISNA som viser et brennende objekt på himmelen og en påfølgende eksplosjon.

(NTB)