RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Videokamera for barn

Kameraet som gjør det lett for barn å komme på YouTube.

Det er ikke til å komme utenom en tendens der stadig mindre barn utforsker nettets herlige og litt skumle verden, og Web 2.0-mentaliteten (les: ønske om å være deltaker, ikke tilskuer på nett) står naturlig nok høyt hos de som enda ikke har gjort seg ferdig med barneskolen.

Satser mot barn
Creative har sett at særlig amerikanske barn har kastet seg over svært enkle og relativt billige videokameraer i USA, og lanserer derfordet nye Vado-videokameraet.

Og la det være sagt med en gang: Dette er ikke et kamera som teknologifrikene kommer til å sette nevneverdig pris på. Spesifikasjonene er ikke til å hoppe i taket av, og det finnes gode alternativer for voksne mennesker som vil ha enkel video, som for eksempel kompaktkameraer og de beste mobiltelefonene.

Ekstremt enkel
Vado er nemlig noe av det aller enkleste du kan tenke deg på videokamerafronten. Det er en liten flat boks med et kamera på baksiden, og en skjerm, samt noen knapper på forsiden.

Funksjonsmessig er den totalt strippet. Du har ikke mulighet til å ta stillbilder, men du kan velge mellom høy og lav kvalitet på videoopptakene – hvilket i praksis betyr at du kan velge mellom 640x480 eller 320x240 punkter. Du har heller ikke mulighet til manuelt å stille hvitbalanse, eksponering (lyshet) eller noe annet – og zoom er begrenset til en 2x digital zoom du strengt tatt ikke ønsker å benytte.

Basisfunksjoner
Det Vado derimot kan tilby er et utrolig enkelt videokamera som kan gjøre opptak i rundt to timer på en ladning, og hvem som helst kan begynne å filme uten noen som helst kunnskaper. Du skrur på kameraet og trykker på den største knappen for å gjøre opptak – og peker enkelt og greit på det du ønsker å filme.

Kvaliteten har sine klare likhetstrekk med det som blir skapt av multimediamobilen Nokia N95. Bildene er en anelse skarpere, og fargene fremstår litt klarere, men til gjengjeld så brenner Creative ut de lyse områdene uten å blunke, noe som ikke ser særlig bra ut. Dette gjør at bildene fremstår mer kontrastfylte, men vi foretrekker litt grå bilder fremfor mangel på detaljer.

Det positive er i alle fall at du ikke får noe vesentlig bedre kvalitet med en dyr mobiltelefon, fremfor en billig barneløsning.

Åpent filformat
Når du er ferdig med å filme, kan du plugge enheten rett inn i en hvilken som helst datamaskin med kameraets integrerte USB-plugg, og overføre videofilene. Disse er lagret i det åpne og meget populære formatet XviD, som er en MPEG4-variant.

Vi har testet enheten med en i overkant tidlig utgave av spillerens egen programvare (firmware), og et problem vi støtte på var at filene som spilleren genererte ikke ser ut til å følge XviD-spesifikasjonene til punkt og prikke. VLC Media Player, som stort sett spiller alle typer filer, inkludert XviD, klarte ikke å tolke lengden på videoklippet riktig, noe som gjorde spolig umulig. Spilleren klarte heller ikke å finne lyden i klippene.

For å spille av klippene riktig måtte vi dermed installere de medfølgende XviD-driverne og åpne filene i Windows Media Player. Vi antar at dette er smårusk som endres i ny firmware-oppgradering som vi er fortalt kommer straks.

Filene kan for øvrig enkelt importeres i Windows Movie Maker for enkel redigering hvis du skulle ønske dette.

Rett opp på YouTube
Installerer du den medfølgende programvaren (som ligger klar på spillerens interne minne), får du også programvare som gjør det meget enkelt å laste videoene rett opp på YouTube og Photo Bucket. Det eneste du trenger å gjøre er å oppgi ditt brukernavn og passord på tjenestene.

Det forenkler prosessen med å være en aktiv deltaker på nettet i vesentlig grad, og vil nok være et kjærkomment tillegg for alle som ikke er så teknisk avanserte at de er fortrolige med overføring av videofiler, kanskje konvertering og annet småstell som ofte må gjøres for å laste opp filer på nett.

Konklusjon
Alt i alt er Vado et helt greit og kurant produkt med en relativt snever potensiell kjøpsgruppe. Alle som har et kompaktkamera med videofunksjon kan i utgangspunktet se bort i fra Vado, og det samme kan du gjøre hvis du bryr deg om god bildekvalitet – eller om du har en over gjennomsnittet avansert mobiltelefon.

Da gjenstår det i grunn den gruppen vi begynte med: Barn, og kanskje også de som har kommet seg godt opp i årene som har lyst til å leke seg med et relativt rimelig digitalt videokamera. Den veiledende prisen på herligheten er knappe 900 kroner. Om kameraet er verdt dette er vi usikre på, men en rask titt på nett viser at du ikke finner noe som er i den samme prisklassen – og da er spørsmålet enkelt og greit: Vil du ha et enkelt og greit videokamera uten noe ekstra? Da er dette det eneste valget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere