HANOI (NTB-AFP): Vietnam har startet masseevakuering fra områdene der man frykter at den kraftige tyfonen Haiyan skal ramme.

Over 100.000 mennesker er evakuert fra sine hjem i utsatte områder av provinsene Danang og Quang Ngai, melder lokale medier.

Hayan traff fredag Filippinene, før den fortsatte ut over Sørkina-havet i retning Vietnam eller Kina.

Selv om tyfonen er svekket det siste døgnet, er den fortsatt mer enn kraftig nok til å kunne forårsake store skader langs sin vei.

Vietnams statsminister Nguyen Tan Dung har bedt alle vietnamesiske skip om å returnere til kai, og mange skoler holdes stengt.

Folk som bor langs kysten blir evakuert innover i landet og opp i høyden.

Minst 100 døde i Tacloban
Tyfonen tok minst 100 menneskeliv bare i den filippinske havnebyen Tacloban, men myndighetene frykter at tallet på omkomne kan være langt høyere.

Sjefen ved flyplassen i Tacloban forteller at han i morgentimene lørdag så rundt hundre lik bare rundt flyplassen, og minst like mange som var skadd i uværet.

- Terminalen og tårnet, inkludert kommunikasjonsutstyret, ble ødelagt, forteller nestlederen for Filippinenes luftfartstilsyn, John Andrews, etter å ha vært i kontakt med flyplassjefen.

HTML EMBED

Sender soldater
Regjeringshæren på Filippinene har sendt 15.000 soldater til området, og de skal bistå i arbeidet med å samle sammen de døde og hjelpe de overlevende.

- Vi flyr inn nødhjelp, materialer og kommunikasjonsutstyr, sier en talsmann for hæren, oberstløytnant Ramon Zagala.

En lokal TV-journalist forteller at han så rundt 20 omkomne i en kirke i Palo, en landsby ved kysten om lag 10 kilometer sør for Tacloban.

Jevnet med jorda
- Vi har mottatt rapporter om sammenraste bygninger, hus som er jevne med jorda, stormflo og jordskred, forteller ledere for Røde Kors på Filippinene, Gwendolin Pang.

- Men vi vet egentlig ikke, vi kan ikke si hvor store skadene er. Forhåpentligvis vil vi i løpet av dagen greie å skaffe oss et bedre bilde av supersyklonens ødeleggelser, sier hun.

Brutt forbindelse
Områdene Guiuan og Tacloban øst i landet var blant de første som ble rammet da tyfonen Haiyan slo inn over land natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter, regn og 5-6 meter høye bølger.

Telefonforbindelsen til området er brutt, og myndighetene frykter at tallet på omkomne kan komme til å stige etter hvert som man får bedre oversikt.

- Mangelen på kommunikasjon er det store problemet nå, konstaterte lederen for det nasjonale krisedirektoratet, Eduardo del Rosario, fredag kveld.

Over 700.000 mennesker er evakuert fra kystområdene, men mange befant seg likevel i området som ble hardest rammet.

Nordmann
Norske Erlend Johannesen diver barnehjemmet Streetlight i Tacloban, og han var sist i kontakt med kolleger og familie hjemme i Norge natt til fredag.

- Vi mistet kontakten med ham mellom klokken halv ett og ett og har fortsatt ikke fått kontakt med noen der. Tyfonen Haiyan har tatt knekken på mobilnettet, forklarer nestformann i Streetlight Norge, Robert Hoven, til NTB fredag kveld.

Johannesen skal imidlertid være godt forberedt på tyfonen.

- Han hadde sammen med barn og ansatte på forhånd hamstret vann, diesel, ris og medisiner som etter planen vil rekke i en uke for alle som bor på barnehjemmet, forteller Sidsel Bjørnseth i Streetlight til NTB.

Meteorologene frykter at Haiyan skal vokse seg sterkere og fortsette sin ville ferd ut over Sør-Kinahavet til Vietnam eller Kina. (©NTB)

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");