*Nettavisen* Nyheter.

VIF i Guatemala

Det er Vålerenga folk over hele verden! I mai var leder for Vålerenga Mot Rasisme, Torhild Strand, i Guatemala med familien sin for å besøke fadderbarnet sitt i SOS Barnebyer.

29.08.06 12:44

SOS Barnebyer har 5 barnebyer i Guatemala, og denne ligger i Quelzantenango, en by som ligger 2400m over havet nordvest i landet.

Guatemala er et fattig land, hvor bare 1 prosent av befolkningen har høyere utdannelse. Det er veldig stor forskjell på fattig og rik, og den fattigste og største befolkningsgruppen stammer fra Mayaindianerne. I tillegg er Guatemala City ”kåret” til verdens farligste by med 16 drap om dagen!

Klikk på bildet for å forstørre.

SOS Barnebyer har eksistert i mange år i Guatemala, og de gjør en kjempejobb! Barna bor i et hus hvor det er 8-10 andre barn (”søsken”), og de har en voksen (”mor”) som også bor der, og som gir barna omsorg og støtte. Altså så tilnærmet lik et vanlig hjem som mulig. Barnebyen bestod av 10 hus. Det var en fotballbane der, og en stor gymsal. De var veldig opptatt av å øke barnas fysiske forutsetninger. Barna går på vanlig offentlig skole. SOS følger opp barna til de blir voksne og står på egne ben. Hovedmålet deres er at barna skal vokse opp å bli en ressurs i samfunnet.

Fadderbarnet til Torhild heter Mario (keeper i gult på bildet!). Han kom til Barnebyen da han var 6 mnd. Moren døde under barsel, og faren greide ikke å forsørge flere enn de 6 søsknene Mario hadde fra før. Mario ble først levert til et barnehjem, før han så kom til SOS Barnebyer. Mario var en blid og skøyeraktig gutt, forteller Torhild. Hele familien fikk god kontakt og det var trist å reise fra han. Men Torhild sier videre at det var tydelig at han fikk god omsorg og hadde det bra.

De besøkte også et barnehjem lik den Mario først kom til. Og det var et sant helvete hvor barna var apatiske og traumatiske. Det var 95 barn og 2 voksne! Det var da de forstod at Mario egentlig hadde vunnet i Lotto som hadde fått lov til å vokse opp i en SOS Barneby!

Tilslutt vil Torhild oppfordre alle til å ha et fadderbarn i en SOS Barneby. Det koster ikke mer enn en taxitur på byen i måneden (200,-) men gjør så utrolig mye for det enkelte barnet! Og hun har sett med egne øyne at pengene kommer fram og virker!”

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.