RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Vigdis Tønder Gjerde (65) er ikke fornøyd med sin kommunale leilighet.
Vigdis Tønder Gjerde (65) er ikke fornøyd med sin kommunale leilighet. Foto: Rune Johansen (Bergensavisen)

Vigdis bor i et narkoreir

- Det bor narkomane rundt meg på alle kanter. Jeg tør ikke legge meg å sove om natten. Jeg er redd.

(BA.no): Vigdis Tønder Gjerde (65) bor sammen med sin sønn Kjell Morten (41) i en kommunal leilighet i Hardangervegen i Arna. Begge er uføretrygdet. Leilighetskomplekset som sto nytt i 2013 virket forlokkende, og de to gledet seg til å flytte inn.

– Dette stedet er alt annet enn hva kommunen lovet oss. De sa det skulle flytte inn rehabiliterte rusmisbrukere her. Sannheten er at det bor fulltidsnarkomane i hver eneste leilighet her. Vi bor i et narkoreir. Jeg føler meg så lurt, sier Gjerde.

Sover med balltre

Verken hun eller sønnen ruser seg. Hun har alvorlig kols, og er avhengig av rullestol for å forflytte seg. Hun oppholder seg store deler av døgnet i den lille leiligheten. Hun liker seg dårlig.

– Jeg tør ikke legge med for å sove om natten. Jeg er redd. Folk skriker, hyler og slåss til alle døgnets tider her ute, sier hun.

Sønnen Kjell Morten bekrefter det moren sier.

– Det er et skikkelig galehus. Jeg sover med balltre ikke langt fra sengen, sier 41-åringen.

Låser døren

Døren holder de alltid låst. Lyset i gangen har de alltid av, slik at de lettere kan se ut luken i døren når noen forsøker å ta seg inn. Kjell Morten forteller om handling av rusmidler, slåssing blant beboerne, ran og overdoser. Ukentlig er politiet på adressen.

– Det har flere ganger sett ut som et blodbad i gangene her. Det er skremmende, sier Vigdis.

Søndag ble en mann (44) knivstukket i etasjen over dem. Mannen svevde mellom liv og død i to dager, men er ifølge Helse Bergen nå utenfor livsfare. En mann i 30-årene sitter varetektsfengslet siktet for legemsbeskadigelse.

– Vi hørte de kranglet voldsomt der oppe. Så ble det stille, sier sønnen.

Vil vekk

BA snakket med en kvinne på stedet etter hendelsen. Hun bor i bygget og bekrefter at det bor flere vanskeligstilte i bygget med rusproblemer. Hun beskriver et belastet miljø.

– Det har vært en del konflikter. Det var bare et spørsmål om tid før noe slikt som dette skjedde.

Ifølge andre naboer BA har snakket med, har det vært mye bråk tidligere.

Vigdis og sønnen sier de gjentatt ganger har forsøkt å få et annet botilbud fra kommunen.

– Vi står på venteliste, men vi står langt nede. Det er nesten så vi vurderer å holde tilbake husleie til de har funnet oss noe annet. Det er uverdig for min syke mor å bor på et slikt sted. Det er fullt av tikkende bomber her i huset, og når de begynner å bruke kniv blir jeg bekymret, sier Kjell Morten.

Kjent med problemene

Leilighetsbygget består av 24 leiligheter, og er en del av kommunens satsing for å fremskaffe 400 nye sosialboliger.

– Leilighetene er tiltenkt vanskeligstilte husstander. Vi er også kjent med at det er rusmiddelavhengige som bor der. Det har vi vært kjent med helt fra starten av, understreker Trond Stigen, seksjonssjef ved Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing i Bergen kommune.

– Ikke mer bråk

Han avviser at det er mer bråk her enn i en del andre kommunale boliger. En av leilighetene i bygget er personalbase for ansatte som driver bo-oppfølging. Her er kommunenes ansatte tilgjengelig på dagtid. De skal være behjelpelig med å følge beboere til Nav, legetimer og andre steder, og driver også veiledning av beboerne slik at en kan mestre boforholdet.

Grunnen til at den kommunale boligen er plassert i Arna, er fordi kommunen ikke ønsker å fortette mer i områder som Slettebakken, Årstad og Løvstakksiden der det allerede er mange kommunalboliger. Stigen vil ikke å kommentere enkeltbeboere, eller hvorvidt Vigdis og sønnen er feilplassert.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere