Klokken 13.00 ble avgjørelsen kjent. Riksadvokaten kom med sin konklusjon om å innstille på frifinnelse for Viggo Kristiansen i Baneheia-saken. Etter at Kristiansen selv fikk beskjeden stakk han til skogs.

– Jeg måtte bare komme meg bort. Telefonen holdt på å eksplodere. Akkurat nå er jeg midt i «blåløypa» i bymarka. Jeg tenkte å gå ei mil, sier Kristiansen på telefonen til Fædrelandsvennen.

Fredag ettermiddag har beklagelsene strømmet inn i retning Kristiansen, som ble dømt for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring og har sonet nesten 21 år i fengsel, men slapp ut i juni i fjor etter at saken hadde blitt gjenåpnet.

Kristiansen har siden dag én nektet straffskyld og hevdet sin uskyld.

– Gir meg et snev av tro

Riksadvokat Jørgen Sigurd Maurud sa fredag at han innstiller på frifinnelse for Viggo Kristiansen, men at etterforskningen av Jan Helge Andersen, fortsetter. Maurud omtalte saken som «dypt tragisk for Kristiansen og hele rettsstaten».

– Jeg vil derfor på vegne av hele påtalemyndigheten beklage den urett som er begått mot ham og hans nærmeste, sa Riksadvokaten.

Politidirektør Benedicte Bjørnland beklaget også fredag overfor Kristiansen.

− På vegne av politiet vil jeg gi en uforbeholden unnskyldning.

Alle unnskyldningene og beklagelsene har ikke Kristiansen fått med seg, men han har fått med seg noen, og de setter han pris på, opplyser han til Fædrelandsvennen.

– Jeg tar av meg hatten for den etterforskningen som nå er gjort. Jeg har ikke hørt noe særlig av pressekonferansen, men dette gir meg et lite snev av tro på systemet igjen, sier Kristiansen til avisen.

– Har vært mitt livs kamp

Han sier videre til avisen at avgjørelsen oppleves som at en ryggsekk forsvant fra skuldrene hans.

– Jeg har båret på en ryggsekk i 21 år og i dag føltes det som om 40 kilo datt av. Dette har vært mitt livs kamp. Å herregud jeg har en deilig følelse nå. Det å gå her i skogen, uten å møte et menneske, sier Kristiansen.