Klokken 13.00 ble avgjørelsen kjent. Riksadvokaten kom med sin konklusjon om å innstille på frifinnelse for Viggo Kristiansen i Baneheia-saken. Etter at Kristiansen selv fikk beskjeden stakk han til skogs.
– Jeg måtte bare komme meg bort. Telefonen holdt på å eksplodere. Akkurat nå er jeg midt i «blåløypa» i bymarka. Jeg tenkte å gå ei mil, sier Kristiansen på telefonen til Fædrelandsvennen.
Fredag ettermiddag har beklagelsene strømmet inn i retning Kristiansen, som ble dømt for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring og har sonet nesten 21 år i fengsel, men slapp ut i juni i fjor etter at saken hadde blitt gjenåpnet.
Kristiansen har siden dag én nektet straffskyld og hevdet sin uskyld.
Fakta om Baneheia-saken
- Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. To dager senere ble de funnet.
- Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring (10 års minstetid) og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.
- Andersen tilsto og har i dag sonet sin dom. Han ble løslatt på prøve 22. desember 2015.
- Kristiansen har hevdet at han er uskyldig. Han fikk straffesaken sin gjenåpnet 18. februar i år.
- Siden dommen har flere trukket fram svakheter ved bevisene som feller Viggo Kristiansen. Spesielt er funn og analysen av delvise DNA-spor og innslag fra Kristiansens mobiltelefon på en basestasjon som ikke hadde dekning på åstedet der drapene skjedde, blitt forklart som utelukkelsesbevis.
- Borgarting lagmannsrett skal behandle Kristiansens gjenåpnede sak.
- Oslo statsadvokatembeter skal komme med en tilråding til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.
- Både Kristiansen og de pårørende har gitt uttrykk for at de ønsker en ny hovedforhandling.
- Etter at Kristiansen fikk straffesaken gjenåpnet, begjærte han seg løslatt for første gang. Borgarting lagmannsrett ga ham ikke medhold 29. april 2021. Kristiansen anket avgjørelsen.
- Ankeutvalget i Høyesterett kom 21. mai fram til at saken skal tas inn til full behandling med fem dommere.
- Statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg opplyser 31. mai 2021 at påtalemyndigheten støtter Viggo Kristiansens anke om løslatelse og ber om at spørsmålet om løslatelse behandles skriftlig.
- 1. juni besluttet Høyesteretts ankeutvalg at Kristiansen skulle løslates. Like før klokken 23.00 kjørte han ut portene på Ila fengsel som en fri mann for første gang på nesten 21 år.
- 02.09.22 bekreftet Oslo statsadvokatembeter (OST) at saken er ferdig etterforsket hos politiet og at de har sendt en innstilling til Riksadvokaten.
- Fredag 21. oktober 2022 gjorde Riksadvokaten det kjent at han vil legge ned påstand om frifinnelse for Viggo Kristiansen i et rettsmøte hvor saken blir endelig avgjort ved dom.
- Det er domstolen som fatter den helt endelige avgjørelsen.
- 13. desember 2022 ble det holdt et forenklet rettsmøte i Borgarting lagmannsrett der Kristiansen-saken ble behandlet. Dette var ren formalitet.
- 15. desember 2022 kom den endelige frifinnelsen i straffesaken.
- 24. februar 2023 besluttet Riksadvokaten at det skulle begjæres gjenåpning av saken mot Jan Helge Andersen for drapet av Lena Sløgedal Paulsen. Dette drapet ble han frifunnet for i den opprinnelige saken.
KILDER: NTB, Nettavisen
– Gir meg et snev av tro
Riksadvokat Jørgen Sigurd Maurud sa fredag at han innstiller på frifinnelse for Viggo Kristiansen, men at etterforskningen av Jan Helge Andersen, fortsetter. Maurud omtalte saken som «dypt tragisk for Kristiansen og hele rettsstaten».
– Jeg vil derfor på vegne av hele påtalemyndigheten beklage den urett som er begått mot ham og hans nærmeste, sa Riksadvokaten.
Politidirektør Benedicte Bjørnland beklaget også fredag overfor Kristiansen.
− På vegne av politiet vil jeg gi en uforbeholden unnskyldning.
Alle unnskyldningene og beklagelsene har ikke Kristiansen fått med seg, men han har fått med seg noen, og de setter han pris på, opplyser han til Fædrelandsvennen.
– Jeg tar av meg hatten for den etterforskningen som nå er gjort. Jeg har ikke hørt noe særlig av pressekonferansen, men dette gir meg et lite snev av tro på systemet igjen, sier Kristiansen til avisen.
– Har vært mitt livs kamp
Han sier videre til avisen at avgjørelsen oppleves som at en ryggsekk forsvant fra skuldrene hans.
– Jeg har båret på en ryggsekk i 21 år og i dag føltes det som om 40 kilo datt av. Dette har vært mitt livs kamp. Å herregud jeg har en deilig følelse nå. Det å gå her i skogen, uten å møte et menneske, sier Kristiansen.