- Jeg er ikke så glad i dere, så jeg tror ikke det, svarte Viggo Kristiansen på spørsmål om et intervju med Nettavisen. Den drapsdømte sørlendingen møter denne uken Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i Oslo tingrett. Kristiansen mener nå at kommisjonen begår en stor feil når man ikke ønsker å se på hans sak med nye øyne.

Det er nettopp forutinntatte holdninger om at Viggo Kristiansen er gjerningsmannen som advokat Sigurd Klomsæt har angrepet gjennom flere år. De siste årene har han også fått Arvid Sjødin på laget. Sjødin var mannen som fikk snudd en drapsdom til en frifinnelse for fetteren til Birgitte Tengs.

- Det er forståelig at han ikke ønsker å snakke med dere. Det er sår der han ikke klarer Han har dype sår som aldri kommer til å gro, sier Sjødin til Nettavisen. Viggo Kristiansen mener at norsk presse har hatt et syn på han som en kaldblodig drapsmann, og at det har vært med å ødelegge hans muligheter til en rettferdig behandling i rettssystemet.

- Men hvis norsk presse og det norske folk skal endre oppfatning om Viggo Kristiansen, bør ikke han også komme oss i møte?

Mener Andersen forklarte falskt
- Jo, men vi tror at hvis vi får sjansen til å legge fram saken i sin helhet for en domstol så vil han bli frikjent. Jeg er overbevist om at hvis vi i dag fikk gjennomføre en ny straffesak mot Viggo Kristiansen, så ville han ikke blitt dømt, sier Sjødin.

Årsaken er de nye bevisene som Klomsæt og Sjødin ønsker å legge fram i en straffesak. Kommisjonen har hittil sagt nei, og nå har de altså gått til sivilt søksmål mot kommisjonen for å få en gjenopptakelse.

Klomsæt og Sjødin mener at det bare var Jan Helge Andersen som gjennomførte drapet på jentene Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia 19. mai 2000, og at Andersen snakket Kristiansen inn i saken for å fjerne skyld fram ham selv.

- Da Jan Helge Andersen ble tatt så sa politiet «nå Jan Helge, må du fortelle om hva han kameraten din har fått deg til å gjøre». Etter å ha tenkt seg om fortalte Andersen hva han og Viggo Kristiansen hadde gjort, sier Sjødin.

Andersen ble dømt til 19 års fengsel mens Kristiansen ble dømt til 21 år og forvaring. I realiteten risikerer han aldri å komme ut. De siste 10 årene har Kristiansen aldri hatt permisjon fra fengselet. Samtidig har hans gamle venn hatt mange turer utenfor murene.

Nye bevis
Et nytt vitne vil også fortelle hva han så i Baneheia denne maidagen i 2000. Han så bare Jan Helge Andersen og to jenter i skogen. Ikke Viggo Kristiansen.

I Oslo tingrett kommer advokatene med nye tekniske bevis.

Det finnes ikke DNA-bevis som knytter Viggo Kristiansen til Baneheia-drapene. De vil legge fram DNA-bevis som viser at bare DNA fra Jan Helge Andersen kan knyttes direkte opp til overgrepene på de drepte jentene.

DNA-bevisene som tidligere skal ha pekt i retning av at Jan Helge Andersen ikke var alene i Baneheia, viser en ukjent DNA-profil som matcher 54 prosent av den norske mannlige befolkningen. Sjødin og Klomsæt mener at denne ukjente DNA-profilen mest sannsynlig bare er forurensning av materialet som ble levert inn for analyser.

I tillegg peker Sjødin på at obduksjonen av jentene viser at de ble drept på nøyaktig samme måte av det nøyaktig samme drapsvåpenet.

- Det kan altså bare ha vært én eneste gjerningsmann, sier Sjødin.

Det er satt av fem dager til sivilsaken i Oslo tingrett.