RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vikarierende motiver i Orkla

Sist oppdatert:
Orkla-sjef Finn Jebsen slåss mot vindmøller i styret. Den siste saken er en bagatell som forsøkes blåst opp til utrolige dimensjoner.

Orkla har kjøpt aksjeflertallet i Elkem, og sikret landets største smelteverkeier på norske hender.

I farten overså Orkla-administrasjonen en særsvensk regel som sier at man dermed også må gi tilbud på resten av aksjene i Elkems datterselskap, svenske Sapa.

Selvsagt «en tabbe», slik Finn Jebsen selv har innrømmet.

Men Sapa-tabben er så ubetydelig at hardkjøret enkelte Orkla-eiere nå bedriver er et klart spill for galleriet.

For det første er det ikke slik mange pressefolk har hevdet, at dette «kan koste Orkla 1,8 milliarder kroner».

Det er riktig at markedsprisen på de siste 27 prosentene av Sapa er i den størrelsesorden, men da får man også 100 prosent kontroll over et selskap som omsetter for godt over 10 milliarder kroner - og som tjente over 600 millioner i 2003.

Skulle Orkla, mot formodning, ønske å kvitte seg med Sapa-aksjene igjen, er det mest sannsynlig at man vil få omtrent det samme for dem.

Noe tap på grunn av tabben er altså vanskelig å se. Strategisk og industrielt ville det være naturlig å sikre seg kontroll over hele selskapet, og det mener åpenbart Elkems ledelse også.

For Elkem har forsøkt å skaffe seg 100 prosent i flere år. Men deres bud på hele Sapa, førte ikke til at de fikk et ras av Sapa-aksjer i fanget.

De gjenværende Sapa-aksjonærene har ønsket å bli værende, så hvorfor skulle et bud på dagens kurs skulle gi noe annet resultat?

Sapa-saken er altså relativt ubetydelig, selv om den nå med pressens hjelp brukes som et fikenblad i et forsøk på å bli kvitt Jebsen.

Det er nemlig åpenbart at forholdet mellom Orklas konsernsjef og Orklas største aksjonær - Stein Erik Hagen - er dårlig. Jebsen oppfattes som en levning fra Jens P. Heyerdahls tid, og derfor vil Hagen & co. bli kvitt ham.

Det er legitimt å ønske seg en ny konsernsjef, spesielt hvis det forankes blant et flertall av eierne.

Men å forsøke å blåse opp Sapa-saken til noe kjempesak, er lettere komisk.

Hva mener du? Er Orkla-ledelsens tabbe utilgivelig, eller er det vikarierende motiver fra Stein Erik Hagen? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere