RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Espen Solberg Nilsen (Telemarksavisa)

Vikarleger jobbet 64 timer i ett strekk

Fylkeslegen kritiserer vaktordningen som gjør at legene har flere døgn lange vakter.

KRAGERØ (ta.no): Fylkeslegen mener at vaktordningen på Kragerø og Drangedal legevakt er organisert på en uforsvarlig måte. Blant annet kritiseres kommunen for at de innleide danske vikarlegene er 64 timer sammenhengende på vakt i helgene, skriver ta.no.

Det var en tilsynssak mot en dansk vikarlege i fjor sommer som fikk fylkeslegen til å starte en mer generell gransking av hvordan legevakta i Kragerø er organisert.

Saken som startet det generelle tilsynet dreide seg om en kvinne som to ganger i løpet av en uke var inne til undersøkelser av intim karakter. Ifølge kvinnen ble undersøkelsene gjort på en hastverkspreget måte. Kvinnen skal ha følt at legen ikke var tilstedeværende, og at det ikke var tilstrekkelig ro i forbindelse med undersøkelsene. I forbindelse med tilsynssaken mot legen ble det hevdet at han hadde vakt 128 timer i løpet av uken han var hyret inn. Kommunen hevdet på sin side at de reelle arbeidstimene på langt nær var så mange. Til fylkeslegen forklarte legen at han var sliten etter en uke på vakt.

Ankepunktene
I denne saken konkluderte fylkeslegen med at den danske legen kunne kritiseres, blant annet for å akseptert å jobbe under det som ble karakterisert som uforsvarlige forhold.

Etter å ha mottatt opplysninger fra Kragerø kommune om vaktordningen ved legevakta, slår fylkeslegen fast at det tidvis er mye å gjøre for legen på vakt. Spesielt er trykket høyt i sommersesongen. På hverdager har de innleide legene en rimelig anledning til hvile mellom vaktene. Også i tilknytning til de sammenhengende helgevaktene skal det være mulig for legene å få seg noe hvile om nettene, blant annet ved at pasientene samles opp i «bolker». Denne ordningen mener fylkeslegen er «mindre heldig».Kragerø kommune har en ordning med lege i bakvakt, som kan tilkalles ved stor pågang av pasienter. Men ifølge kommunen innkalles bakvakta inn i snitt mindre enn en gang i året.

- Fylkesmannen ser med bekymring på opplysningene om at bakvakten er så lite i bruk. Dette kan innebære at ventetiden for pasientene tidvis blir lang, dersom de henvender seg til legevakten mens legen hviler eller sover og bakvakten ikke er tilkalt. Fylkesmannen finner at ordningen i stor grad er tilpasset vikarenes arbeidssituasjon. Ordningen er i mindre grad publikumsvennlig, skriver fylkeslege Steinar Aase til Kragerø kommune. Aase er også kritisk til at kommunen nesten utelukkede har brukt danske vikarleger i vaktordningen ved legevakta.

Til tider har det vært til 16 danske vikarleger som sammen har dekket opp vaktene på legevakta. Kommunens egne fastleger, som under visse forutsetninger har plikt til å ta vakter på legevakta, har langt på vei sluppet å delta i vaktordningen.– Dette er svært uheldig, og etter vår oppfatning i strid med hensikten til fastlegeforskriften. Med den ordningen som er etablert i Kragerø, får fastlegene etter hvert mindre erfaring og kompetanse når det gjelder akuttmedisin, skriver fylkeslegen.

Endringer på gang
Helsesjef Anny Skaug Grøgaard opplyser til TA at kommunen i løpet av høsten starter en prosess der fastlegene i større grad skal bidra på legevakta.

- Vi følger langt på vei argumentene til fylkeslegen. Vi reagerer imidlertid litt på at dagens vaktordning omtales om uforsvarlig. Dette er et juridisk begrep, men fylkeslegen har likevel ikke kommet med noe avvik der det blir påpekt lovbrudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere