RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vikernes blir løslatt

En bil som antas å ha Varg Vikernes ombord, forlater politistasjonen i Brive-La-Gaillarde torsdag kveld.
En bil som antas å ha Varg Vikernes ombord, forlater politistasjonen i Brive-La-Gaillarde torsdag kveld. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Slippes fri et døgn etter kona.

Varg Vikernes løslates av fransk politi uten at det tas ut noen siktelse om terrorplanlegging mot ham, men han tiltales for rasistiske ytringer mot jøder og muslimer.

Det er ingen beviser mot Vikernes som gir grunnlag for en siktelse om terrorplanlegging, opplyste en kilde til nyhetsbyrået AFP torsdag kveld. Like etter ble det kjent at han derimot må møte i retten beskyldt for brudd på fransk lov for oppfordring til rasehat på internett.

- Det vil likevel bli rettssak da han er tiltalt for rasismeprovokasjoner mot jøder og muslimer på internett. Det er ennå ikke klart når rettssaken kommer opp, sier påtalemyndighetens pressetalsperson, Agnès Thibault-Lecuivre, til NRK.

Vikernes har kommet med flere kraftige utfall mot innvandrere på internett. Bare et par dager før han ble pågrepet, rettet han alvorlige beskyldninger mot jøder og innvandrere i et blogginnlegg.

Blålys
Bare kort tid etter at Vikernes' forsvarer ved 19-tiden torsdag kveld snakket med pressen utenfor politihuset i Brive-la-Gaillarde, kom nyheten om at den norske 40-åringen skulle løslates etter tre dagers avhør.

Løslatelsen kom tilsynelatende tidligere enn ventet for forsvareren, som likevel opplyste at det ikke lå an til noen siktelse relatert til terror eller terrorplanlegging. Han sa at det trolig gikk mot en siktelse om et brudd mot rasismelovene, noe som ble bekreftet kort tid senere.

En bil med sotede vinduer kjørte fra fengselet med blålysene på rundt klokka 19.45 torsdag kveld. Vikernes antas å ha vært i bilen.

(artikkelen fortsetter undet bildet)

Beslagene som ble gjort på gården der Varg Vigernes og kona bor, er sendt til Paris for å bli vurdert av forhørsdommeren som leder etterforskningen. Foruten de lovlige våpnene som kona til Vigernes nylig hadde kjøpt, var også datamaskiner og annet teknisk utstyr blant beslagene.

Ingen bistand
Under det tre dager langet avhøret med politiet har ikke Vikernes på noe tidspunkt mottatt bistand, eller ytret ønske om det, fra norske myndigheter. Svartmetallrockeren utvandret fra Norge i 2010, året etter at han ble prøveløslatt etter 16 år i fengsel.

- Vikernes snakker en blanding av engelsk og norsk, og vi må selvfølgelig kontrollere nøye hva han sier, fortalte advokat Julien Freyssinet torsdag ettermiddag.

- Spørsmålene og svarene går gjennom en tolk. Det må gjennomgås, og vi må være sikre på at resultatet gjenspeiler hans meninger, sa advokaten videre om den tidkrevende prosessen. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere