Klokken 16.30 søndag legger cruiseskipet Viking Sky til kai i Molde etter å ha blitt slept fra Hustadvika. Passasjerene jublet da skipet la til kai.

Like før klokken 17 søndag melder Hovedredningssentralen Sør-Norge på Twitter at skipet er trygt ved kai, og at de nå trapper ned aktiviteten.

- HRS Sør-Norge takker alle HJERTELIGST for bistand og innsats, skriver de på Twitter.

Cruiseskipet «Viking Sky» sendte lørdag ettermiddag ut Mayday-signal om at det drev mot land.

Det ble satt i gang evakuering av de 1.337 passasjerene på skipet, men søndag formiddag kom meldingen om at evakueringen midlertidig stanses - og skipet skulle bli slept til Molde.

Der har blant annet, ifølge NRK, et kjøpesenter åpnet for å ta i mot de som er igjen på skipet, samt at de har fått 2.500 kroner til å handle klær og toalettsaker.

Allerede søndag kveld skal de første passasjerene forlate Molde med fly fra Årø flyplass. Resten reiser etter planen i løpet av mandagen, melder Møre og Romsdal politidistrikt.

Les mer: Evakueringen satt på vent - skipet slepes mot Molde

Håper å være i land om kort tid

Evakueringen ble midlertidig stanset, og varaordfører Jan Arve Dyrnes opplyste under en pressekonferanse klokken 12.30 at det så ut til at de ville lykkes med å ta båten inn til Molde med de resterende passasjerene om bord.

Hovedredningssentralen meldte klokken 15.08 at skipet var ventet til kai ved 16.30-tiden. Skipet gikk for egen maskin inn mot land.

Både politiet og Hovedredningssentralen oppfordrer på Twitter publikum om å ikke søke inn til Molde sentrum når skipet slepes til kai. Dette kan føre til store trafikale problemer, skriver politiet. Tiltak for å regulere trafikken er allerede satt i gang.

Alle som har blitt evakuert er blitt tatt videre til hotell eller sykehus. Det er ikke meldinger om flere skadde. Rederiet har opplyst at omkring 20 personer er skadd.

Les mer: Evakueringen satt på vent - skipet slepes mot Molde

19 timer med redningsarbeid

Politimester ved Sørvest politidistrikt, Hans Vik, som er ansvarlig for Hovedredningssentralen (HRS) på Sola, forteller at det lørdag har vært 12 til 15 meter høye bølger rundt skipet. Situasjonen er stabil, nå når skipet er på vei inn mot land, forteller han under en pressekonferanse klokken 13.30 søndag.

- Det er grunn til å gi veldig mye ros til alle som har vært involvert i dette, sier Vik.

I Molde venter helsemannskap og beredskapen er skjerpet siden natt til søndag. I tillegg til norske mannskapet og frivillige har redningsmannskap fra både Sverige og Danmark hjulpet til. Hovedredningssentralen i Nord Norge har også bistått.

– Dette var en svært alvorlig hendelse med stort potensial for skadde og omkomne. Nå er situasjonen stabil og heldigvis har det gått bra. Men det var svært kritisk og alvorlig lørdag ettermiddag og kveld. I verste fall kunne skipet gått på grunn, sier Vik.

Ståle Jamtli ved HRS forteller at seks helikoptre har vært involvert og at kontinuerlig har fire vært i lufta for å evakuere passasjerer fra skipet.

- Det er helt åpenbart at en hendelse av dette omfanget ikke er hverdagslig for redningshelikoptermannskap. Utfordringene er tredelt og det mest åpenbare er værforholdene, omfanget, men ikke minst også varigheten. Som nevnt har det hengt redningshelikopter over havaristen sammenhengende i 19 timer, sier Fredrik Jomaas i HRS.

Værforholdene, med rundt 15 meter høye bølger og vindkast på 25 meter per sekund, har gjort redningsarbeidet svært utfordrende, og ifølge Jomaas gitt utfordringer helt på kanten av hva redningshelikoptrene kan takle. 479 personer har blitt evakuert. Dette har tatt omkring 25 evakueringer med helikopter, kommer det frem under pressekonferansen med HRS søndag ettermiddag.

- Traumatisert

Timene på lørdag opplevdes farlig for passasjerene om bord på skipet «Viking Sky».

- Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og de får tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Røde Kors' aksjonsleder Trond Inge Larsgård til NTB lørdag.

Les også: Passasjer: - Fikk Titanic-følelse

På vei til Stavanger

Nettstedet marinetraffic.com viste at skipet lå på kysten utenfor Hustad i Møre og Romsdal. Skipet var på vei til Stavanger fra Tromsø.

Ifølge TV 2 var litt over 100 personer evakuert fra cruiseskipet i 17-tiden lørdag ettermiddag, og det ble jobbet intenst med å evakuere de resterende 1200 passasjerene.

Videoen i vinduet over viser Twitter-filmer som er publisert fra passasjerene selv. De viser tydelig dramatikken om bord i cruiseskipet, mens de engelsktalende passasjerene venter på å bli evakuert.

Se videoen i vinduet øverst!

Hovedredningssentralen opplyser til NTB at flesteparten av passasjerene kommer fra USA og Storbritannia. Besetningen består også av ulike nasjonaliteter.

– Vi skal holde på hele natten, sa pressekontakt Borghild Eldøen ved HRS til NTB lørdag kveld.

Tre kommuner bistår evakuerte

Det er satt krisestab i Fræna, Molde og Kristiansund. Kommunene bistår med overnatting og helsepersonell for passasjerene fra cruiseskipet Viking Sky.

– Fræna kommune satte umiddelbart krisestab i kommunen etter vi fikk beskjed om hendelsen, sier fungerende ordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune til NTB.

I tillegg opplyser han at både Molde og Kristiansund har satt krisestab i sine kommuner for å hjelpe til.

Han sier det raskt det raskt ble etablert et evakueringssted, der frivillige møtte opp med kaffe og andre ting for å ivareta de evakuerte passasjerene.

– Vi hentet inn litt over 20 sykepleiere, og kommunelegen, for å vurdere om vi trenger psykososialt team. I tillegg er Sivilforsvaret blitt rekvirert, og Røde Kors er på stedet, sier Dyrne.

Dramatikk for flere

På grunn av store bølger var det ikke hensiktsmessig å evakuere personer i båter, opplyste operasjonsleder Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Allikevel var det flere båter med i evakueringen, en av dem var «Hagland Captain». Fraktebåten fikk problemer i uværet, med motorstans og slagside. To helikoptre fra den pågående redningsaksjonen ble omdirigert for å evakuere frakteskipet. Om bord var det ni personer.

To redningshelikoptre ble omdirigert for å bistå havaristen, og evakueringen av cruiseskipet blir noe forsinket. Alle om bord i skipet anses som trygge.

Ressurser fra Sivilforsvaret, Røde Kors, Heimevernet, Fræna kommune med blant annet bistand fra idrettslag, helse, brann og redningshelikopter bidrar i redningsaksjonen.

Aldri opplevd noe så skremmende

Janet Jacob, som ble evakuert fra cruiseskipet Viking Sky, sier til NRK at situasjonen er det mest skremmende hun har opplevd.

– Jeg ble redd. Jeg har aldri opplevd noe så skremmende. Jeg begynte å be, og jeg ba for sikkerheten til alle om bord, sier Jacob til NRK.

Hun var på cruiseskipet sammen med sin ektemann og to venner. De har like etter 18.30 lørdag ikke fått noen informasjon utover at det var mye vind og bølger på sjøen, og at skipet fikk problemer med en av motorene.

Jacob beskriver helikopterturen fra skipet og til land som svært ubehagelig.

– Helikopterturen var skremmende. Vinden var som en tornado, sier hun.

De evakuerte passasjerene vil bli tatt inn på hoteller i Molde, Kristiansund og Fræna kommune. Redningsarbeidet pågår fortsatt lørdag kveld.