Gå til sidens hovedinnhold

- Vikinger broderte «Allah» på klærne

Arkeolog utelukker ikke at vikingene var inspirert av islam.

Arkeologer ved Uppsala Universitet har gjort et oppsiktsvekkende funn av arabiske tegn på vikingklær i svenske vikinggraver.

De arabiske inskripsjonene ble funnet på vevde silkebånd som stammer fra båtgraver og kammergraver fra vikingtiden i Birka og Gamla Uppsala i Sverige.

Tekstilene har vært lagret i hundre år, og man antok at det kun var typiske eksempler på antrekk vikingene ble gravlagt i, og at silkebåndene var brodert med typiske vikingmønster. Men etter grundige analyser, viser det seg at tekstilene antyder en direkte kobling mellom vikingene og muslimene.

- På disse vevde silkebåndene var det inskripsjoner som så ut som geometriske kufiske tegn, og sammen med da arabisktalende personer, har jeg funnet ut at det finnes noen mystiske inskripsjoner av «Allah» og «Ali» på disse båndene, sier arkeolog ved Uppsala Universitet, Annika Larsson, til Nettavisen.

Larsson arbeider med å analysere hundre silkebånd som er funnet i båtgraver og kammergraver fra 900- og 1000-tallet. Hittil har hun funnet speilvendte inskripsjoner av «Allah» og «Ali» på ti av dem. Ali, som er fetter og svigersønn av profeten Muhammed, og er den fjerde kalif.

- Kan også være i Norge
Dette er første gang tilsvarende inskripsjoner på tekstiler har blitt påvist i Skandinavia, ifølge Larsson. Tidligere har det blitt gjort lignende funn av inskripsjoner på mauriske tekstiler i Spania.

Larssons tidligere forskning har vist at det har blitt gjort hyppige funn av silke fra Østen i skandinaviske vikinggraver. Hun utelukker ikke at tilsvarende Allah- og Ali-inskripsjoner kan finnes på silkebånd som er funnet i båtgraver og kammergraver i Norge.

- Jeg vet at lignende silkebånd er funnet i Norge. Det hadde vært kult å se om de også har lignende inskripsjoner, sier Larsson.

- Vikingene inspirert av islam
Larsson mener funnet kan tyde på at vikinger kan ha vært mer integrert med muslimske tradisjoner og religion enn tidligere antatt.

- Jeg tror ikke at man har vært fremmed for verken kulturen eller religionen fra områder i Sentral-Asia og Persia.

- Kan det tenkes at muslimer har vært gravlagt i disse gravene?

- Ja, absolutt. Jeg er ikke fremmede for den tanken. Vi gjør DNA-analyser av levningene for å få rede på det, at de skulle kunne være inspirert av islam, sier Larsson.

Larsson tror funnet kan tyde på at vikingene var inspirert av islam og ideen om evig liv etter døden i paradis.

- I Koranen står det skrevet at menneskene i paradis vil bære klær av silke. Dette kombinert med inskripsjonene på båndene, kan forklare den utbredte hyppigheten av silke i graver fra vikingtiden, sier hun, og legger til at det ikke er noen forskjell på kvinnene og mennenes graver sådan.

Tidligere har arkeologer antatt at gjenstander fra Østen i vikinggraver kun var et resultat av plyndringstokter og handel.

Islamske mynter
Kontakt mellom vikingene og den muslimske verden ble først påvist etter funn av islamske mynter på den nordlige halvkule. Tidligere er det blant annet gjort funn i en kvinnelig grav av en sølvring med inskripsjonen «for Allah» på steinen. Skriften var kufisk - en form for arabisk kalligrafi. Det som gjør Larssons funn så oppsiktsvekkende, er at dette er første gang man finner inskripsjoner av «Allah» og «Ali» på vikingklær i Skandinavia.

Larsson begynte å analysere tekstilene i forbindelse med en utstilling av seremonielle antrekk fra viktigtiden. Utstillingen «Viking Couture» vises fram på Enköpings museum fram til 3. februar neste år.

Kilder: Uppsala Universitet, BBC

Les også

Rekordfunn av vikingskatter

Kommentarer til denne saken