Gå til sidens hovedinnhold

Vikingstriden fortsetter

Kampen om hvor vikingskipene skal plasseres tilspisser seg. Direktør Egil Mikkelsen ved Kulturhistorisk museum, har avfeid Vestfold og mener vikingskipene er museets eiendom og bør ende opp i Bjørvika.

BJØRVIKA/TØNSBERG: Sprøyt, svarer interessegruppa med det velvalgte navnet Vikinger i Vestfold, og får støtte hos Riksantikvaren.

Takket nei

Museumsdirektør Egil Mikkelsen er invitert til å legge fram sitt syn på et temamøte om vikingskipenes videre skjebne i Midgard i Vestfold den 7. februar. Han har takket nei, med en begrunnelse som vekker harme i Vestfold. Tønsbergs Blad skriver at direktøren ønsker å legge debatten om flyttingen av vikingskipene til Vestfold død en gang for alle. Dette gjør han ved å hevde at det er Kulturhistorisk museum som eier skipene.
Jeg ønsker ikke å delta i den type debatt dere legger opp til. For oss er problemstillingen om flytting av vikingskipfunnene til Vestfold ikke aktuell. Skipene tilhører Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo og er vedtatt flyttet til Bjørvika. Der skal skipene være en del av det nye Kulturhistorisk museum. I Bjørvika skal vi utvikle verdens flotteste vikingtidsutstilling, skriver Mikkelsen i en e-post Tønsbergs Blad har fått tilgang til.
Vikinger i Vestfold, som står bak seminaret, er rystet over Mikkelsens svar på invitasjonen.
For det første er det ikke sant at vikingskipene tilhører Kulturhistorisk museum eller Universitetet i Oslo. Kulturminneloven er helt klar på dette punktet. Det er staten som eier skipene. Museet forvalter dem bare, sier Ueland Kobro ved Vikinger i Vestfold, til Tønsbergs Blad. Han får full støtte fra Riksantikvaren.
Den norske staten eier skipene, bekreftes det derfra.
Fylkesordføreren i Vestfold,Tove Lisbeth Vasvik, mener "det er pussig at Mikkelsen kommer med denne påstanden, men han føler det kanskje slik".
Lars Ueland Kobro mener utspillet er meget klønete.

Riksantikvaren kommer ikke

Planen var at Museumsdirektør Egil Mikkelsen skulle være til stede, sammen med blant andre riksantikvar Nils Marstein. Men heller ikke Marstein vil være til stede under møtet i Vestfold for å bli presentert for de lokale skipsplanene og for å fortelle om fredningsforslaget. Marsteins begrunnelse er at Riksantikvaren ikke tar stilling til lokaliseringsdebatten, skriver Tønsbergs Blad.Riksantikvaren ønsker som kjent å frede skipene inne i dagens vikingskipsmuseum på Bygdø.
Vi kommer uansett til å arrangere temamøtet, sier arkeolog Lena Fahre ved Midgard.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag