Gå til sidens hovedinnhold

Viktig prinsippsak

Huset fra 1936 i Lundliveien trenger heloverhaling. Eieren fikk avslag på søknad om oppussing. Bydel Bjerke behandlet for første gang en slik klagesak.

Bjerke: Vanligvis ville en klagesak av denne sort gått rett til fylkesmannen. Bydel Bjerke er med i en forsøksordning hvor bydelen er ilagt politisk behandling av klagesaker som krever dispensasjon fra arealplan, reguleringsplan eller bebyggelsesplan.
Den aller første saken ble vedtatt omgjort av et samlet bydelsutvalg. Bydelsdirektøren Kari-Anne Mathisen var noe usikker på hvorvidt et slikt vedtak var forankret i loven og uttrykte sin bekymring i selve vedtaksteksten.

Utnyttelsesgraden

Avslaget på søknaden om rammetillatelse gjelder overskridelse av utnyttelsesgraden for eiendommen.
Dette bygget trenger en heloverhaling. Derfor foreslo vi å gjøre det ordentlig med en gang, sier arkitekt Rolf Terjesen ved Lala Eiendom AS.
Planen som innebarer blant annet å sette opp to balkonger betyr i praksis at utnyttelsesgraden ville vært overskredet med 2,6 prosent. derfor ble søknaden avslått.
Et slikt problem ville aldri oppstått i indre by, sier Terjesen.

Prinsipiell sak

Terjesen sier at firemannsboligen som er bygget i 1936 er langt fra det som er dagens byggestandard.
Dette er nok bydelens styggeste hus. Derfor er det meget gledelig at lokale politikere har forstått hva slags effekt en slik oppgradering kommer til å ha på omgivelsene, sier Terjesen.
Vedtaket i BU ble fattet enstemmig. Første forslaget for vedtaksteksten ble fremmet av Frp. Så kom SV med det endelige tekstforslaget.
Det er litt morsomt å oppleve at partiene fra begge sider av bordet kan bli enig om den slik sak, sier Terjesen.

Flere slike saker

Terjesen mener at denne saken kan være første i rekken av lignende saker som lokalpolitikere vil trenge å ta stilling til.
De aller fleste boliger fra den tidsperioden ligger noe over utnyttelsesgraden. Når det skal oppgraderes kommer dette spørsmålet å dukke opp gang på gang. Jeg mener at det er helt urimelig å frata folk mulighet til å øke standard på boligene bare på grunn av små overskridelser av utnyttelsesgraden. Morsomt at partiene på begge sider av bordet kan bli enige, sier Rolf Terjesen

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?