RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viktig torsdag for GGS

Sist oppdatert:
Morgendagen kan bli en ny viktig dag for seismikkselskapet Global Geo-Services i den politisk prosessen rundt økt leteboring på USAs kontinentalsokkel.
Lovforslaget som skal gjøre slutt på det 25 år lange forbudet mot boring etter olje og gass på store deler av USAs kontinentalsokkel er ventet behandlet i et samlet Representantenes Hus torsdag. For GGS er dette en ny viktig milepæl i den politiske prosessen for å få løfte på moratoriet.

Gode muligheter

Bakgrunnen er at GGS er i ferd med å gjennomføre en større seismikkstudie i den østlige delen av Mexicogulfen som i dag er stengt for leteboring under den 25 år gamle moratoriet.

Det er en rekke initiativ på gang i den amerikanske kongressen for å myke opp moratoriet, og i forrige uke ble det fremforhandlet et kompromiss som senere samme uke ble vedtatt med stort flertall i Ressurskomiteen i Huset. Amerikanske medier og politikere mener at forslaget også har store muligheter til å passere behandlingen i Huset i morgen.

Les mer om forslaget her:
Mot kompromiss for å åpne amerikansk sokkel
Første skritt for amerikansk boreoppmykning

Sentatet en nøtt

Det store slaget om lovforslaget vil imidlertid stå i Senatet, det andre kammeret i den amerikanske kongressen. Ifølge flere amerikanske aviser har to senatorer fra Florida allerede uttalt at de vil forsøke å stoppe forslaget gjennom en såkalt fillibuster .

Det er nettopp USA turiststat nummer en, Florida, som har uttrykt største skepsis til åpning for boring i den østlige delen av Mexicogulfen og utenfor deres Atlanterhavskyst.

To andre senatorer fra stater med kystlinje skal også være klare til å gjennomføre tilsvarende politiske triks i senatet for å stoppe opphevelsen av boreforbudet.

Det er den demokratiske senatoren Bill Nelson og republikaneren Mel Martinez som fronter arbeidet med å stoppe lovforslaget i senatet. Martinez og Nelsons forslag er et total forbud mot boring nærmere enn 260 miles fra Floridas strender i Mexico-gulfen og en grense på 150 miles utenfor delstatens nordvestlige kyststripe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere