*Nettavisen* Nyheter.

Viktigere å trene enn å være tynn

For kvinner som setter helsen først kan det være mer hensiktsmessig å være trent enn å være tynn.

14.09.04 11:16

For å forebygge hjertesykdom kan det være viktigere å være trent enn å være tynn, viser en studie med over 900 kvinner.

Kartla helsehistorie
Studien viser at mangel på fysisk aktivitet er en høyere risikofaktor for å utvikle hjertesykdom enn å være overvektig, sier Timothy Wessel fra University of Florida som ledet forskningen.

Forskerne registrerte 906 kvinners helsehistorie mellom 1996 og 2000. 76 prosent var overvektige ved begynnelsen av studien – da snittalderen i gruppen var 58 år.

I tillegg til å få målt vekten ble kvinnene spurt om evnen til å gjøre vanlige fysiske aktiviteter hjemme, som å gå i trapper, løpe en kort tur eller gå rundt kvartalet uten å ta en pause.

I løpet av studien døde 68 av kvinnene og 455 fikk en eller annen form for hjerteproblemer.

Aktivitet avgjørende
Når resultatene ble kategorisert innen vekt og aktivitet, fant forskerne ut at kvinnene som var moderat aktive eller mer hadde lavere risiko for å utvikle hjertesykdom eller relaterte problemer enn kvinner som oppga at de var lite i aktivitet – uansett hvilken vekt de hadde.

Studien er publisert i denne ukens utgave av den amerikanske legeforeningens tidsskrift, Journal of the American Medical Association.

- Disse resultatene tyder på at veltrenthet er viktigere enn overvekt for å vurdere kvinners risiko for hjertesykdom, konkluderer forskerne.

- Fordi fysisk aktivitet har en så gunstig effekt på mange faktorer som settes i sammenheng med risiko for hjertesykdom, inkludert overvekt, ser det ut til å være en ideell behandling av kvinner med hjertesykdom, sier Bairey Merz. Han jobber som lege ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles og er en av forfatterne bak studien.

Den amerikanske hjerteforeningen anbefaler minst en halvtime moderat fysisk aktivitet for kvinner de fleste dagene i uken.

En annen studie som ble publisert i samme tidsskriftet tyder på at overvekt er en større risiko enn manglende aktivitet blant kvinner som har diabetes type 2.

Flere saker fra Mozon
Et glass for hjertet
Vekt og hormoner påvirker mammografi
Eventyrprinsesser gir barn dårlig selvbilde
Eldre gamblere med hell i helsa
Slanking for slubberter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.