RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil allergivaksinere mor

(Foto: Thinkstock)
I fremtiden kan gravide få en vaksine som forhindrer at barna blir allergiske.

(SIDE2:) - Tanken vår er at man skal kunne forebygge det at noen blir allergisk i det hele tatt. Kanskje vil det bli mulig å vaksinere kvinner allerede før de blir gravide, sier professor Martinus Løvik, til Forskningsrådet.

En studie ved Folkehelseinstitittets laboratorie viste at når gravide mus ble vaksinert mot allergi, får det positive følger for musebarna.

Løvik har ledet det vaksineprosjektet.

Om forskningen
Gravide hunnmus fikk sprøytet inn et protein fra eggehvite i kroppen. Når musene utsettes for dette allergifremkallende stoffet (allergenet), får de en immunrespons som gjør at immunforsvaret «husker» dette stoffet, og vil reagere annerledes og mye raskere ved et nytt møte med det. Dette er den grunnleggende mekanismen i alle former for vaksine, heter det ifølge Forskningsrådet.

For musemødrene slo vaksinasjonen ikke heldig ut – de ble nemlig allergiske mot stoffet. Men det var musebarna som var målet for vaksinen, og de ble beskyttet mot allergi ved at mor ble vaksinert.

- Generelt sett er det stor skepsis til musestudier. Men bortsett fra at mus ikke utvikler allergi spontant, er allergimekanismene veldig parallelle blant mus og mennesker. Jeg mener det er 95 prosent sannsynlig at vaksinen vil virke hos mennesker også, sier Løvik.

Det må imidlertid ytterligere forskning og satsing til for at vaksinen skal kunne bli en realitet, noe det ikke er midler til, opplyser forskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere