Gå til sidens hovedinnhold

Vil at du skal angi egen familie

Statens vegvesen vil luke bort uskikkete sjåfører.

BERGEN (BA.no); – Mange kan si at de ikke har lyst til å sitte på med bestefar lenger fordi det er for farlig, men å melde fra vil de ikke, sier inspektør Rune Brantvik Larsen i Statens vegvesen.

Flere ganger har han hørt pårørende si at de burde gjort noe, fordi de visste eller hadde mistanke om at den drepte i en dødsulykke ikke var i stand til å kjøre forsvarlig lenger.

– Pårørende må være flinkere til å ta det opp før det er for sent, poengterer Larsen overfor BA.no.

Inspektøren legger ikke skjul på at det kan være vanskelig å ta førerkortet fra folk. Dersom det hersker tvil om en person er skikket til å kjøre bil, er det hans oppgave å gjennomføre en vurderingstest.

Sjekk
Henvendelsene kommer enten fra politi, fastlege eller fylkeslegen. Basert på resultatet fra testen, er det fylkeslegen som avgjør om det blir rødt eller grønt lys.

Selv om de fleste eldre kjører forsvarlig, går det ofte ille når uhellet er ute. I fjor ble 19 personer drept i trafikken i Hordaland. Seks av dem var over 70 år.

– Jeg mener vi bør vurdere om det skal være legekontroll hyppigere, sier Jens Kleppe, leder for trafikkseksjonen i politiet i Bergen.

Mange politisaker
Hordaland politidistrikt oppretter årlig rundt 300 førerkortsaker med bakgrunn i helse mot personer over 65 år. Kleppe forteller at politiet med jevne mellomrom kommer over demente bak rattet, og er enig med Statens vegvesen i at familien kan bidra til å forebygge ulykker.

– Jeg forstår at det kan være vanskelig å angi sin egen familie. Det er følelser involvert, men hensynet til trafikksikkerhet og andre mennesker bør gå foran følelsene. Snakk med vedkommende og be om sjekk hos fastlegen, sier Kleppe.

Denne saken er levert av BA.no.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken