RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil at rike land skal betale enda mer til flyktningene


Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er nå en het kandidat til å bli FNs høykommissær for flyktninger. Her er hun avbildet sammen med statsminister Erna Solberg (H) under et statsbesøk i Oslo i 2013.
Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er nå en het kandidat til å bli FNs høykommissær for flyktninger. Her er hun avbildet sammen med statsminister Erna Solberg (H) under et statsbesøk i Oslo i 2013. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge har i første halvår av 2015 bevilget over en halv milliard kroner.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHRC) opplyser til Nettavisen at Norge har per 6. juni, 2015 bevilget 78 millioner amerikanske dollar til UNHRC. Dette utgjør over en halv milliard kroner.

Samtidig har Danmarks eks-statsminister sagt at hun vil be de rike landene om å bidra med enda mer penger, dersom hun får toppjobben som leder av UNHRC.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til Nettavisen at over halvparten av bevilgningen ikke er øremerket.

- Hittil i år har UD bevilget 560 millioner kroner til UNHCR. 300 millioner kroner av disse går i uøremerket støtte gjennom en egen budsjettlinje til UNHCR, opplyser Hilde Steinfeld ved kommunikasjonsenheten i UD i en e-post til Nettavisen.

Planlegger en Syria-utbetaling til
Det resterende beløpet er øremerket prosjekter som er knyttet til den syriske flyktningsituasjonen, samt flyktningsituasjonen i Sør-Sudan, Afghanistan, Pakistan, Ukraina, Jemen og Myanmar.

- Når det gjelder Syria-krisen er det så langt i år utbetalt 150 millioner kroner til UNHCRs arbeid i Syria, nærområder og Irak, og planlegges for en siste utbetaling i slutten av året. Det betyr at sluttsummen til UNHCR vil kunne bli noe høyere ved slutten av 2015, skriver Steinfeld.

I fjor bevilget Norge 530 millioner kroner til UNHRC.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen.)


Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, er én av de heteste kandidatene til å bli leder for UNHCR. I den forbindelse er Thorning-Schmidt blitt spurt av ICVA (Internasjonale råd av frivillige organisasjoner), som er en paraplyorganisasjon for hjelpeorganisasjoner, om hva hun vil prioritere dersom hun skulle få jobben.

Vil be om enda mer penger
Thorning-Schmidt svarer at hun vil prioritere oppgaven med å innhente enda mer penger fra de rike OECD-landene.

- Det er ingen tvil om at det humanitære systemet står overfor en massiv mangel på finansiering, og det etterlater enda flere mennesker i stikken, svarer hun.

- I fraværet av politiske løsninger på store humanitære kriser, er arbeidet med å skaffe penger helt avgjørende. Jeg ser ikke noe alternativ til å be eksisterende OECD-donorer om å bidra med enda mer, i hvert fall på kort sikt, svarer hun.

- Og det vil være en åpenbar prioritering for meg, hvis min søknad til denne jobben skulle vise seg å lykkes, skriver hun i et skriftlig svar.

ICVA har stilt fem spørsmål til de fire heteste kandidatene til toppjobben.

Thorning-Schmidt gjør det også klart at hun ikke vil endre noe på konvensjonen som sikrer flyktninger beskyttelse. Konvensjonen ble vedtatt i 1951.

Norge på syvende plass
I UNHCRs budsjettår for 2015 ligger Norge på syvende plass over de landene i verden som har bevilget mest penger til UNHCRs programmer, ifølge UNHCR.

Sverige slår Norge og har bevilget 106 millioner dollar.

Regjeringen har foreslått i statsbudsjettet å øke bistanden med 575 millioner kroner neste år. Den totale bistandspotten vil da utgjøre 33,6 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere