Gå til sidens hovedinnhold

Vil avkriminalisere alle rusmidler og strippe politiet for fullmakter: – Ikke en legalisering

Forslaget beskrives som historisk liberalt av aktivister, mens politiets representant tok flere dissenser.

Det regjeringsoppnevnte rusreformsutvalget foreslår å avkriminalisere alle rusmidler og erstatte straff med obligatorisk oppmøte hos en kommunal rådgivningstjeneste.

Forslaget innebærer også en kraftig innskrenking av politiets fullmakter, som ikke lenger vil ha anledning til å gjennomsøke hjem eller mobiltelefoner kun basert på mistanke om bruk av ulovlige rusmidler.

Hovedpunktene i forslaget til rusreform er:

  • Bruk, erverv og innehav av en begrenset mengde narkotika til egen bruk, er ulovlige handlinger som utløser en reaksjon i form av oppmøteplikt for en rådgivningstjeneste i kommunen.
  • Politiet vil ha ansvaret for avdekking av narkotikabruk, og det foreslås at politiet gis hjemmel til visitasjon for å kunne håndheve forbudet. Det er også politiet som treffer vedtak om oppmøteplikt hos rådgivningstjenesten.
  • Det foreslås ikke at rådgivningsenheten, eller andre offentlige tjenester innenfor helse- og velferdssektoren skal anvende straffelignende reaksjoner på narkotikabruk eller for eksempel brudd i et behandlingsforløp.
  • Av prinsipielle grunner foreslås det ikke hjemler til behandling ved tvang, eller til å yte helsehjelp uten personens samtykke.

Les også: Rusavhengige er mennesker, men de dør som kriminelle

Omsetning og oppbevaring av større mengder narkotika vil fremdeles være kriminalisert som i dag.

En ny æra for norsk ruspolitikk

Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, mener forslaget er et historisk vannskille for norsk ruspolitikk.

– I dag starter en ny æra for norsk ruspolitikk. Å straffe rusavhengige fører ingenting godt med seg. Nå må vi heller rette innsatsen mot helsehjelp for de som trenger det, sier Grande til Nettavisen.

– Dette vil bli den viktigste sosialpolitiske reformen moderne norsk historie.

Hun retter samtidig en kraftig pekefinger mot det eksisterende lovverket.

– Dette er spikeren i kista for mange tiår med mislykket bruk av straff og sanksjoner, sier Grande.

Må sette fakta foran ideologi

Hun får full støtte av helsepolitisk talsperson i MDG, Kristoffer Robin Haug.

– Dette er veldig bra og en viktig seier for alle som har lidd og som fortsatt lider under en totalt mislykket ruspolitikk, der syke og rusavhengige mennesker behandles som kriminelle, sier Haug til Nettavisen.

– Nå må regjeringen sette fakta foran ideologi og ikke stikke kjepper i hjulene for denne velferdsreformen, som er livsviktig for noen av de svakeste i samfunnet vårt.

Haug avfeier de som frykter at en avkriminalisering vil føre til økt bruk.

– Forskning viser ingen sammenheng mellom avkriminaliseringen utvalget anbefaler og økt bruk av narkotika, slik enkelte har antydet i debatten, sier Haug.

Advarte mot avkriminalisering

Under presentasjonen av forslaget understreket utvalgets leder, førstestatsadvokat Runar Torgersen, at avkriminalisering ikke er det samme som en legalisering.

Politiinspektør ved seksjon for etterretning og forebygging hos Politidirektoratet Rune Solberg Swahn tok dissens både på utvalgets mandat og flere av konklusjonene.

Tidligere denne uken skapte politidirektør Benedicte Bjørnland debatt da hun advarte mot å avkriminalisere rusmidler i en kronikk hos NRK.

Kommentarer til denne saken