Gå til sidens hovedinnhold

Vil avlive «kokain-flodhestene» til Pablo Escobar

Flodhestene som opprinnelig ble importert av narkobaronen Pablo Escobar har blitt et stort problem for Colombia.

27 år etter sin død fortsetter den colombianske narkobaronen Pablo Escobar å skape trøbbel for hjemlandet.

Escobar overga seg til myndighetene i 1991. Han fikk bygge sitt eget fengsel og politiet holdt seg på avstand. Men da han i 1992 skulle flyttes til et annet fengsel rømte han. I 1993 ble Escobar oppdaget. I forbindelse med flukten ble han skutt og drept av politiet.

Narkobaronen var på et tidspunkt en av de rikeste personene i verden. Det er antatt at han på 80-tallet smuglet mellom 70 og 80 tonn kokain fra Colombia til USA hver eneste måned.

Eide ville dyr

Da han var på toppen av sin karriere som verdens rikeste og mest fryktede narkobaron, hadde Escobar hundrevis av eksotiske dyr på sin gård Villa Napoles, blant dem både neshorn, elefanter og sjiraffer.

Les også: Pablo Escobar: Hvor ble det av pengene?

Myndighetene tok hånd om de fleste av dyrene da han ble drept på begynnelsen av 90-tallet, men de lot flodhestene være i fred til å vandre fritt i et landskap som er som skapt for dem. Hovedårsaken var at de var vanskelig å fange og flytte på.

Opprinnelig kjøpte Escobar fire flodhester, en hann og fire hunner.

Fra 4 til 80 flodhester

Ifølge en studie publisert av forskere i tidsskriftet Biological Conservation er det nå rundt 80 flodhester i Colombia, opp fra 35 i 2012, skriver CNN. For nesten to år siden var antallet rundt 50.

Les også: Hun var gift med en av verdens farligste menn

De fleste flodhestene holder fremdeles til i området der Escobar hadde sin private dyrehage. Men mange har også beveget seg opp til 160 kilometer fra opprinnelsesstedet.

Forfatterne av studien anbefaler at flodhestene blir avlivet, for å unngå langsiktige negative effekter på økosystemet. Negative effekter kan være at flodhestene reduserer oksygennivået i vannet de holder til i, som kan gå ut over fisk og til sist mennesker. Det fryktes også at flodhestene kan overføre sykdommer til mennesker.

Angriper mennesker

Ifølge studien kan flodhestene ødelegge for levebrødet til mennesker i de berørte områdene, da de spiser eller ødelegger avlinger. Flodhestene kan også være farlige for mennesker. Det skal ha vært flere tilfeller hvor flodhester har jaget mennesker, og i mai 2020 ble en 45 år gammel mann alvorlig skadet av en av flodhestene, skriver CNN.

Biolog Enrique Zerda Ordóñez ved Colombias National University, mener det er «for enkelt» å avlive flodhestene. Han understreker at flodhester regnes som utrydningstruet i Afrika.

Biologen mener man i stedet bør sterilisere flodhestene. Ifølge en pressemelding fra universitetet mener han det både er mulig og nødvendig, for å unngå at antallet flodhester blir alt for høyt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis