RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil be Stortinget instruere Lysbakken

Foto: Skjermbilde Stortingets Nett TV. (Faksimile)
Sist oppdatert:
Audun Lysbakken nekter å endre bidragsreglene. FrP vil be Stortinget tvinge gjennom endringene.

I onsdagens muntlige spørretime på Stortinget fastholdt Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken at departementet har fulgt opp stortingsvedtak om nye barnebidragsregler.

Må betale når eksen får nye barn
Lysbakken var ikke villig til å innrømme at departementet har sabotert Stortingets pålegg om at bidragsytere ikke skal bli skadelidende økonomisk når bidragsmottaker stifter ny familie.

Spørsmålet om fedre som må betale mer i bidrag når en tidligere partner stifter ny familie og deretter velger å ned i inntekt, har vært fokus for Nettavisen i flere artikler.

Står på dagens regler
- Jeg skjønner at flere av disse tilfellene som har kommet frem føles som urettferdig, samtidig er det gode argumenter for det motsatte, sa Lysbakken på spørsmål fra Frps Solveig Horne.

Lysbakken fastholdt at fedre skal dekke mors reduksjon av inntekt, når reduksjonen er på inntil 20 prosent.

- Utover dette skal det gjøres en skjønnsmessig vurdering av NAV, sa SV-statsråden.

Lysbakken sier videre at departementet avventer en avgjørelse i Likestillingsnemda, der spørsmålet er til behandling.

Har ikke fulgt opp Stortinget
Det holder ikke for første nestleder i Familie- og kulturkomiteen Solveig Horne (FrP).

- Vi kommer nå til å lage et representantforslag der vi ber Stortinget om å instruere regjeringen om å følge opp intensjonen i stortingsinnstilling 25 2008-2009, sier Horne til Nettavisen.

Klokkeklart
Hun er, i likhet med flere, klokkeklar på at Lysbakkens departement ikke har fulgt opp det stortinget vedtok i 2008.

- Det virker på meg som om Lysbakken ikke tar Stortinget på alvor eller at han rett og slett ikke forstår hva som var stortingets intensjon. Den sier at når noen får nye barn med ny partner så er dette å regne som et internt familieanliggende og skal ikke føre til at bidragsbetaler må betale mer i barnebidrag, sier hun.

Statsråd ble sabotert av eget departement
Nettavisen snakket onsdag med tidligere statsråd Karita Bekkemellem. Hun var Barne- og familieminister frem til høsten 2007 og var ansvarlig for utformingen av de nye bidragsreglene.

- Det er ingen tvil om at Lysbakkens departement ikke har implementert de nye reglene som jeg fikk gjennom. En av de viktigste endringene, some både regjering og storting godkjente, var at bidragsbetaler ikke skal få økonomisk tap som følge av at ekspartneren stifter ny famile, sier Bekkemellem til Nettavisen.

Hun er oppgitt over at et departement kan sabotere stortingsvedtak.

- Som statsråd kjempet jeg for å lage bidragsreglene mer rettferdig. Spesielt var det mange bidragsbetalere, de fleste menn, som led under urimelige regler, sier Bekkemellem.

Mener Stortinget er ført bak lyset
Nestleder Rune H. Rækken i Foreningen 2 Foreldre har fulgt saken fra den spede begynnelse og har god oversikt.

- Lysbakken viser at han ikke har skjønt hva som har skjedd. Departementet hans har ikke møtt intensjonen som er uttrykt krystallklart i både Stortingsmelding 19 (2006-2007), og i BLDs høringsnotat fra feb 2008 og som også er omtalt i Ot prp 69 (2007-2008), om at den nye familien er den nærmeste til å bære de økonomiske konsekvenser av valget om å være hjemme med nytt barn. Det kan se ut som departementet bevisst har ført Stortinget bak lyset, sier Rækken til Nettavisen.

- Skremmende dårlig
Stortingspolitiker fra Høyre stiller seg i køen av politikere som mener Lysbakken trår feil

- Jeg synes at Lysbakken og NAV har skremmende dårlig dialog på de områder som angår familier. Det er helt urimelig at skilte foreldre som får barn med en ny partner, skal kunne sende regningen for redusert jobbstilling for å være hjemme med sitt nye barn til sin eks-ektefelle fremfor at regningen blir en sak i vedkommendes nye familie, sier Kambe til Nettavisen.

- Lysbakken manglende handlekraft i en rekke saker om familiepolitikk fører til svært mange familiekrangler, advokatregninger, byråkrati, tvister og undergraving av folks rettsfølelse. Lysbakken må ordne opp straks, avslutter Kambe.

Lite håp om å vinne frem
Solveig Horne håper at Krf, Venstre og Høyre vil støtte representantforslaget om at Stortinget instruerer departementet til å gjennomføre det Stortinget faktisk vedtok.

- Men regjeringen har flertall i Stortinget så det er lite trolig at forslaget går gjennom, innrømmer hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere