RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil beholde monarkiet

Foto: Morten Brun, Det kongelige hoff (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Stor motstand i Stortinget mot å innføre republikk.

(SIDE2:) Kontroll- og Konstitusjonskomiteen, som blant annet tar for seg forslag til endringer i Grunnloven, har tirsdag gitt sin innstilling til forslaget om å avvikle monarkiet i Norge.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Forslaget ble i sin tid satt fram av SV'erne Øystein Djupedal, Ågot Valle og Rolf Reikvam, og kun SVs egen representant i komiteen støttet forslaget, skriver KrF i en pressemelding.

Flertall mot republikk
Dermed er det et overveldende flertall i Stortinget som avviser forslaget om å gjøre Norge til en republikk.

- Jeg er glad for at det fortsatt er bred oppslutning om monarkiet i Stortinget, sier saksordfører Hans Olav Syversen i en kommentar.

- Norge har vært et monarki i mer enn 1000 år. Meningsmålinger som er foretatt de senere år tyder på at monarkiet heller er styrket enn svekket de senere årene, skriver KrF.

Umiddelbar innføring
Ifølge VG skulle det nye forslaget innebære at innføringen av republikk skulle skje umiddelbart, dersom forslaget ble vedtatt. Kongefamilien skulle få en rimelig kompensasjon.

Forslaget skisserer en valgt president, eller en president oppnevnt av Stortinget, som bare skal ha de funksjonene kongen har i dag. Man ville dermed verken trenge konge eller president. Det skulle holde med en visestatsminister eller viseutenriksminister for å ta seg av representasjonen.

Stortinget behandler saken 27. mai. Sist et forslag om innføring av republikk ble behandlet, var det 26 representanter som støttet forslaget, 126 stemte imot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere