RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil belønne likestilling

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Staten må belønne de kommunene som er best på likestiling, mener stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

– Bedre turnusordninger og flere heltidsstillinger er noe av det viktigste vi kan gjøre for økt likestilling i Norge i dag. Dette gjelder tusenvis av kvinner i offentlig sektor, og da er det naturlig at også staten tar større ansvar, sier Valen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det går ikke an at Stortinget bare peker på kommunene og ber dem rydde opp for å sørge for bedre likestilling. Staten er blant dem som har tjent godt på at kvinner har hatt for dårlig betalt og har jobbet i dårlige turnuser. Dette er ikke holdbart. Derfor må staten ta mer ansvar og sørge for mer penger til blant annet heltidsstillinger. Dette er et nasjonalt ansvar, ikke bare kommunene sitt ansvar, mener Valen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belønne de som satser
Han foreslår nå en belønningsordning for de kommunene som satser på likestilling.

– Jeg mener staten må følge opp og belønne kommunene som iverksetter gode tiltak. De kommunene som blir kvitt ufrivillig deltidsstillinger og sørger for ansvarlige turnuser og økt grunnbemanning. Et slikt belønningssystem finnes allerede for byer som satser aktivt på miljø. Trondheim har nettopp blitt kåret til den beste miljøbyen, og blir belønnet for det. Dette bør kunne benyttes også på likestillingsfeltet, sier Valen.

Viktigst innen omsorg
Valen ser for seg at et slikt belønningssystem, som må komme over statsbudsjettet, vil sørge for at flere kommuner blir inspirert til å ta et krafttak.

– Dette er særlig viktig innenfor blant annet helse- og omsorgssektoren, som har de største likestillingsutfordringene i arbeidslivet, men også innen for eksempel barnehagesektoren, sier representanten, som lover å jobbe for økt rødgrønn innsats for heltid på Stortinget. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere