Vil betale en halv million for Ole-Johan

BRYR SEG I GISSELSAKEN: Millionæren Lars Ole Johansen ønsker å betale for at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal bli sluppet fri av IS.

BRYR SEG I GISSELSAKEN: Millionæren Lars Ole Johansen ønsker å betale for at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal bli sluppet fri av IS. Foto: Tommy H.S. Brakstad

Millionær er villig til å bla opp for å redde kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad.

– Jeg synes det er fælt at folk skal bli kidnappet. Verken du eller jeg ville hatt godt av å oppleve en slik situasjon. Jeg villig til å betale en halv million kroner for å få ham løslatt, sier bedriftseier og gründer Lars Ole Johansen, kjent fra VG-serien «Rikingen».

Johansen sier til Nettavisen at han ikke ønsker å bidra økonomisk til terrorister, men at dette er en spesiell situasjon. Han mener at flere nordmenn burde bidra.

– Det er lov å bry seg. Stadig flere nordmenn er blitt flinkere til å tenke på seg selv. Derfor er det viktig at alle som kan bidrar, sier han og legger til:

– Jeg er forberedt på at dette kan vekke reaksjoner, men akkurat nå er jeg opptatt av å få løst en vanskelig situasjon.


– Formelt sett ulovlig

– Formelt sett er det ulovlig, for det bidrar til terrorfinansiering. I realiteten har til og med amerikanske myndigheter sett gjennom fingrene ved frikjøp av gisler, sier forsker Lars Gule til Nettavisen.

Gule er usikker på hva norske myndigheter vil gjøre hvis det nå blir en kronerulling for å kjøpe den kidnappede nordmannen fri.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØNSKER PENGER: IS publiserte denne plakaten med nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, der de skrev at de ønsker penger for nordmannen. Hvor mye står ikke spesifisert.

– Dette er en unntakstilstand. De pårørende er i en unntakssituasjon, og da settes alle regler til side, sier han.

Det er ikke kjent hvor mye ISIL krever i løsepenger for Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), men kravet har vært i millionklassen under forhandlinger med norske myndigheter.

Store beløp

– I andre saker har man blitt møtt med ganske store krav, og man må legge til grunn at IS også i denne gangen har et stort krav. Utropsprisen for vestlige gisler starter på 10 millioner dollar, sier terrorekspert Kjetil Stormark, men poengterer at han ikke kjenner beløpene i denne saken.

Både han og Gule viser til at norske myndigheter har vært i kontakt med flere grupperinger siden Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i januar.

Klikk på bildet for å forstørre.

TERROREKSPERT: Kjetil Stormark er frilansjournalist og forfatter. De siste årene har han tilegnet seg betydelig kunnskap om blant annet terrorisme, ekstremisme, forsvars- og sikkerhetspolitikk. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Det betyr trolig at han har blitt solgt flere ganger før han nå er IS-gissel, og at IS selv har kjøpt nordmannen for et ikke ubetydelig beløp.

– Dette handler om kjøpt og salg mellom ulike grupperinger. Det vi nå ser kan være at IS vil bli kvitt ham mot mest mulig betaling, sier Gule.

Handler om mer enn penger

Kjetil Stormark mener at denne gisselsaken nå, som den har blitt offentlig kjent, handler om mer enn penger.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSKER PÅ RADIKALISME: Lars Gule er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forsker blant annet på ekstremisme og islam. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

– Dette er en maktdemonstrasjon fra IS sin side mer enn en økonomisk avertering. IS har ikke utelukkende økonomiske motiver i slike gisselsituasjoner. Det er også en viktig politisk og propagandamessig side, der de ønsker å utsette vestlige stater for den ydmykelsen det er å ikke kunne ta vare på egne statsborgere, sier Stormark.

Den politiske siden av saken gjør at IS gjerne setter ekstra høy pris på sine gisler.

– Det gjør at IS ofte, som en del av forhandlingstaktikken, legger seg veldig høyt. Holdningen hos IS er at «hvis de vil betale, så skal de jammen betale mye», sier Stormark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.