RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Bevæpnet politi patruljerte rundt Oslo S i sommer. Politiet høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge.
Bevæpnet politi patruljerte rundt Oslo S i sommer. Politiet høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Vil bevæpne politet

Sist oppdatert:
Politiet ber om å få bære våpen. Justisminsteren kan vurdere saken allerede i dag.

Politidirektoratet ber Justis- og beredskapsdepartementet om å få bevæpne politiet inntil videre på grunn av trusselvurderingen fra PST der forsvar og politi blir pekt ut som mulige terrormål.

– Etter en helhetsvurdering har vi kommet fram til at politiet trenger et ekstra verktøy for å møte denne nye trusselen. Derfor ber vi om samtykke til at uniformert mannskap i vakt- og beredskapstjeneste bevæpnes med pistol inntil videre, sier Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter at de har mottatt en anmodning fra Politidirektoratet om samtykke til bevæpning.

«Departementet tar sikte på å besvare den så raskt som mulig, kanskje allerede i dag», sier departementet fredag.

Uklart hvor mange
Politidirektoratet opplyser til Nettavisen at det ikke finnes noe konkret tall på hvor mange politifolk som kan bli bevæpnet.

Det er totalt 5800 ansatte i politiet som har våpengodkjenning, men i tallet er det også mange sivilt ansatte. Anbefalingen gjelder kun uniformert mannskap.

Sannsynlig

I PSTs siste trusselvurdering 5. november heter det er det er sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge innenfor de neste 12 måneder. I trusselvurderingen heter det at politiet og Forsvaret kan være mål for terrorangrep også i Norge.

– Nå gjelder det Forsvaret og politiet. Det er rettet mot oss. Det er en vesentlig forskjell, og den er viktig, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård da trusselsituasjonen ble kjent.

– Må vurdere selv

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa etter trusselvurderingen at han mener politiet selv må avgjøre hvorvidt de skal bevæpnes ytterligere.

– Det er ett av de tiltakene politiet selv må vurdere. Jeg mener det er en ren faglig vurdering i den situasjonen vi befinner oss i nå, sa Anundsen.

Ifølge VG er det følgende politiet ønsker å bevæpne:

  • Kategori 1 (IP1): Tjenestepersoner i Beredskapstroppen. Omtrent 900 treningstimer i året.
  • Kategori 2 (IP2): Tjenestepersoner i livvakttjenesten, mellom 150 og 300 treningstimer i året. (allerede bevæpnet)
  • Kategori 3 (IP3): Tjenestepersoner i Utrykningsenheten (UEH), 103 treningstimer i året.
  • Kategori 4 (IP4): Andre tjenestepersoner med våpengodkjenning, 48 treningstimer i året

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere