STORTINGET/HALVORSENS KONDITORI (Nettavisen): I kulissene forhandler regjeringen med Frp for å bli enige om de siste korona-tiltakene.

Spent på sidelinjen tripper Knut Meiner i Komon-Stageway, som har 24 års erfaring fra bransjen. Han har stemt Høyre siden han var 18 år.

Event-toppen leder et selskap som i fjor hadde en omsetning på 127 millioner.

- Blir det champis, er den nok lunken, sier han med litt galgenhumor om den nær forestående løsningen.

Les også: Krisepakken som er helt krise

Han forteller at eventbransjen lager små og store arrangement, for alt fra hundre til tusen personer, i privat og offentlig sektor - og spiller en mye viktigere rolle enn mange er klar over.

- Det er så mange som lever av det vi generer. Vår lille bransje er så viktig for flyselskaper, hoteller, lyd- og lysleverandører, catering, trykkerier, busselskaper ..., ramser han opp.

- Vi er navet i en lang næringskjede.

Se video-intervju øverst i saken!

Han fortviler.

- Hvor hardt rammet er din bransje?

- Den ligger med brukket rygg og i respirator for øyeblikket. Vi har stort sett tapt 90 til 95 prosent av omsetningen siden 12. mars, og vi ser ikke noe bedring før en vaksine er på plass, sier Meiner til Nettavisen.

- Det er ytterst kritisk for veldig, veldig mange i eventbransjen. Nå er det helt nødvendig med en målrettet støtteordning som treffer oss betydelig bedre enn det regjeringen har lagt frem til nå.

- Da kan jeg ikke stå inne for det lenger. Beklager!

- Du har vært Høyre-medlem i veldig mange år og «truer» nå med å forlate partiet. Hvorfor?

- Hvorvidt det skal oppfattes som er trussel, er jeg litt usikker på. Men jeg er folkevalgt i Nordre Aker i Oslo og Høyre-medlem, og jeg har problemer med å forstå at et parti som skal være næringsvennlig viser så total mangel på forståelse. Så jeg har hatt en lang samtale med meg selv, og hvis det ikke nå kommer noe til bransjen jeg var med å starte, kan jeg ikke stå inne for det partiet lenger. Beklager, sier han oppgitt.

- Hvordan mener du løsningen vi venter på må innrettes for å kunne hjelpe dere tilstrekkelig?

- Vi må få dekket mer av de faste, uunngåelige kostnader. Til nå har ordningen som har eksistert på det beste gitt oss mellom 15 og 25 prosent, og det er klart at i en tid hvor selskapene i bransjen ikke har inntekter, hjelper det lite å få dekket 20 prosent av dine faste kostnader. Det er ikke nok i det hele tatt!

Meiner forteller at han følger forhandlingene som nå pågår tett.

- Vi vet at opposisjonen har spilt inn forslag til løsninger som regjeringen åpenbart har problemer med å svelge. Vi synes det er rart, når det fremdeles er vel 45 milliarder kroner igjen av det som ble satt av til krisetiltak i mars/april. Nå er det på tide å bruke de pengene, sier han.

- Ta til fornuft, Erna!

Meiner mener alvor når han vurderer å forlate Høyre:

- Som ihuga Høyre-mann har jeg aldri vært så glad noen gang for at vi har en mindretalls-regjering. Helt siden i sommer har jeg snakket med finanspolitikerne i Sp, Frp og Ap og fått utrolig mye støtte. Mange sier det er lett å sitte i opposisjon, men de har vist en helt annen forståelse for problematikken enn regjeringen har, mener han.

Helt konkret:

- Ordningen for såkalte åpne publikumsarrangement mener vi må utvides til å gjelde for lukkede næringslivsarrangement, noe både Senterpartiet (Sp) og Fremskrittspartiet (Frp) støtter.

Meiner snakket direkte med statsminister Erna Solberg fordi han medvirket til hennes langsmøtetale.

- Jeg snakket direkte med Erna fordi hun brukte teksten jeg har vært med å skrive til landsmøtetalen sin, og selv om jeg var tydelig på at det var bra å si «vi skal ta vare på hverandre», har vi ikke sett noen spor av det, sier han oppgitt

- Helt til slutt: Hva vil du si til Erna?

- Ta til fornuft, Erna! Så skal jeg ikke melde meg ut. Tar du ikke til fornuft, melder jeg meg ut, sier Meiner.

Setter sin lit til Frp

Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik sier til Nettavisen at han setter sin lit til at Frp ikke viker når de nå spiller en nøkkelrolle.

- Nå kan avgjørelsen komme når som helst, sier Gjelsvik.

- Det er helt åpenbart at eventbransjen er hardt rammet. Dere har ikke kommet dere opp på noe tidspunkt. For en del andre har det gått litt mer i bølger, mener han.

Sps finanspolitiker mener regjeringen må agere nå.

- Eventbransjen har vært både konkrete og kommet med fleksible løsninger, så hvis ikke regjeringen viser mer handlekraft nå, ser de med helt åpne øyne på at mange kommer til å gå dukken, advarer han.