RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil bygge Bosporus-"bypass"

Sist oppdatert:
Regjeringene Bulgaria, Russland og Hellas har nå blitt enige om prinsippene for å bygge en rørledning fra Svartehavet til Middelhavet
Det er klart etter at de tre landene sent torsdag signerte en intensjonsavtale om å bygge en transbalkansk rørledning. En endelig avtale skal signeres den 15. april.

Planen er å bygge en 285 kilometer lang rørledning fra den bulgarske havnebyen Burgas til greske Alexandroupolis ved Egeerhavet.

Rørledningen er ment å løse problemene med trafikkork i det meget travle Bosporus-stredet hvor tankskipene i perioder må vente i inntil 20 dager på å passere hver vei på det verst i vintersesongen. Problemet har blitt stort de to siste årene etter at tyrkiske myndigheter som kontrollerer trafikken inn og ut av Svartehavet skjerpet inn på reglene for større tankskip.

Dette har skap problemer for eksporten av olje fra de viktige oljeterminalene til Russland på Svartehavs kysten.

Rørledning er planlagt bygd med en oppstartskapasitet på 15 millioner tonn årlig, som skal økes først til 24 millioner og til slutt til 35 millioner tonn. 15 millioner tonn tilsvarer omkring 300.000 fat pr. dag.

Det er en konsortium ledet av oljeselskapet TNK-BP som skal stå for bygging. Kostnadene er beregnet til 700 millioner dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere