Dersom det statlige selskapet Nye Veier AS får viljen sin kan du i fremtiden kjøre mellom Oslo og Bergen i 110 kilometer i timen på en fire felters motorvei. Kritikerne mener lyntog vil være en bedre investering.

I dag tar turen langs E134 mellom Oslo og Bergen rundt syv timer.

– Vi ser for oss at vi kan klare å få ned reisetiden til cirka fire timer, sier administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier AS til NRK.

Les også: På tide å diskutere elefanten i veibanen

Beregnet til å koste 150 milliarder

I forearbeidet til Nasjonal Transportplan for perioden 2022-2033 ble det statlig eide aksjeselskapet Nye Veier AS bedt om å foreslå strekninger de kan overta fra Statens vegvesen.

Det er i den forbindelse at Nye Veier AS la frem forslaget til ny E134 mellom øst og vest på en veikonferanse på Tysvær torsdag.

Strekningen er beregnet til å koste mellom 120 og 150 milliarder kroner.

Vil heller ha lyntog

Ikke alle er like overbevist om at dette er den beste måte å bruke så mye penger på. Selskapet Norsk Bane mener et høyhastighetstog vil være mer kostnadseffektivt og fremtidsrettet.

– Jernbane vil koste 150 til 200 milliarder, men kostnaden blir til slutt mye mindre. Driftsinntektene er med på å betale ned investeringen, sier daglig leder Jørg Westermann til NRK.

Les også: Bygger lyntog til 1200 milliarder - kutter reisetiden til en time

Dessuten vil reisetiden blir kortere med høyhastighetstog enn med motorvei, påpeker selskapet.

– Lyntog gjør reisetiden kortere, med 2,5 timer mellom Bergen/Stavanger og Oslo. Transporttidene for gods vil også gå ned, sier Westermann.