RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil dempe veksten

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men ifølge finansministeren blir det ingen dramatisk omlegging i neste års statsbudsjett.

- Det er snakk om å dempe forventningene noe og å dempe veksten noe. Det skjer ingen dramatisk omveltning i norsk økonomi i budsjettet for 2011, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Søndag samlet regjeringen seg til en tredagers budsjettkonferanse på Thorbjørnrud ved bredden av idylliske Randsfjorden. Finansministeren gjør det klart at regjeringen må holde igjen på bruken av oljepenger, men samtidig poengterer han at Norge er i en nærmest idyllisk situasjon i forhold til andre land i Europa.

Et hvileskjær
Johnsen sa før helgen at det er nødvendig å ta et økonomisk hvileskjær.

- Hva mener du med det?

- Jeg innrømmer at ordet har en spesiell klang, svarer Johnsen og sikter til at daværende den rødgrønne regjeringens første kunnskapsminister Øystein Djupedal benyttet begrepet hvileskjær da det ble kuttet i budsjettene for forskning og høyere utdanning.

- Vi må konsolidere stillingen på noen områder. Det er viktig å heve blikket litt før vi går videre, forklarer Johnsen, og viser til krisesituasjonen i en del europeiske land.

- Det er en helt annen dramatikk der ute enn i Norge, slår finansministeren fast.

Samferdsel viktig
- Men blir det mer penger til viktige formål som veier og jernbane?

- Det blir fortsatt bra med penger til viktige fellesformål. Samferdsel er et høyt prioritert område. Tiden vil vise hvor store rammene vil bli. Men det er ingen tvil om at dette er et av de områdene hvor vi vil satse betydelig i årene framover, sier Johnsen.

Han mener at det ligger en reell vilje bak når regjeringen har plusset på rammene i Nasjonal transportplan med 100 milliarder kroner over ti år.

- Så får vi se hvor store rammene blir når budsjettet kommer i oktober, presiserer Johnsen.

Industrien blør
Han sier at regjeringen nå går kritisk gjennom hele utgiftssiden i statsbudsjettet. Her er der en del utgifter som allerede legger sterke bindinger i form av regelstyrte ordninger og planer. Han nevner folketrygdens utgiftsvekst som eksempel.

- Dermed blir det mindre vekst på en del områder enn det man har forespeilet seg tidligere. Hovedformålet er å ende opp med et stramt budsjett som gjør at vi kan holde rentene lave og på den måten styrke konkurranseevnen til industrien, sier Johnsen.

Han peker på at det i fjor forsvant 16.000 arbeidsplasser i industrien.

- Det er en påminnelse om hvor viktig dette budsjettet er for industrien, sier finansministeren.

Suksesshistorie
Regjeringen bruker i år nesten 150 oljemilliarder på gode formål over statsbudsjettet. Dette er 45 milliarder mer enn den såkalte handlingsregelen forskriver for et normalår, hvor det skal brukes fire prosent avkastning av det som står på oljefondet.

Johnsen har signalisert at Norge snarest mulig må komme tilbake til fireprosenten, men han vil ikke angi noen tidshorisont.

- Det vil avhenge av hva som skjer i økonomien for øvrig og hva som skjer ute i Europa, sier Johnsen.

Han minner om at regjeringen har brukt mye penger i to år på å holde finanskrisen unna Norge.

- Det er en suksesshistorie, sier Johnsen, og viser til at Norge har en betydelig lavere arbeidsledighet enn det som plager Europa eller nå om dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere