Vil doble kraft-produksjon

En miljøbevegelse på 38.000 medlemmer sier ja til å doble kraftproduksjonen i Jørpelandsvassdraget.

07.12.06 11:07

Planer om kraftutbygging i Jørpelandsvassdraget i Rogaland er til behandling i Miljøverndepartementet for tiden.

- En samlet miljøbevegelse med 38.000 medlemmer i Rogaland for en opprustning med en dobling av kraftproduksjonen i vassdraget til 70 GWh, forteller leder Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund.

Det er medlemmer av ulike natur- og friluftsorganisasjoner i Rogaland som går for opprustningsalternativet.

Les grunnene deres her.

Alternativet til opprustningsalternativet er å overføre to tredjedeler av vannet fra Jørpelandselva til en kraftstasjon på Jøssang sør-øst for Jørpeland. Dette vil gi 30 GWh ekstra kraft, og er det såkalte «Jøssangalternativet».

I et brev til miljøvernminister Helen Bjørnøy ber natur- og friluftsorganisasjonene om at naturverdiene knyttet til vassdraget ikke blir ødelagt for all fremtid for 30 GWh ekstra kraft.

- Ved å støtte det såkalte «opprustningsalternativet» og si nei til «Jøssangalternativet» kan man både få mer kraft og samtidig ivareta de omtalte naturverdiene, sier Farstad.

Jørpelandsvassdraget er knyttet til området rundt Preikestolen i Lysefjorden, og kraftplanene for området skaper dermed en del blest.

- Vi har jobbet med denne saken siden 90-tallet. Det har vært en lang og kronglete prosess, fsier leder leder i NJFF-Rogaland Oddvar Vermedal til Nettavisen.

Avgjørelsen om kraftplanene skal tas før jul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.