*Nettavisen* Nyheter.

Vil doble P-bøtene

PROBLEM FOR TRIKKEN: Leder for Oslo SVs bystyregruppe, Marianne Borgen, mener feilparkeringer i Oslo er et alvorlig problem, særlig for trikken. Derfor vil hun doble parkeringsgebyrene. Foto: Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- 500 kroner i parkeringsbot er ikke avskrekkende nok, mener SV-topp.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Oslo-politiker Marianne Borgen (SV) mener parkeringsgebyrene i hovedstaden rett og slett er for lave.

- Gebyrene må dobles, sier Borgen til Nettavisen.

Lederen for bystyregruppen til Oslo SV har nå sendt inn et privat forslag til bystyret, og håper at hun skal klare å få flertall for en massiv gebyrøkning for feilparkeringer.

Er du enig i at parkeringsgebyrene bør dobles? Si din mening i kommentarfeltet!

- Ikke avskrekkende
I dag er parkeringsgebyret i Oslo på 500 kroner, men Borgen mener altså at gebyret bør dobles til 1000 kroner.

Dagens tilleggsavgift, som gis til de som har parkert lenger enn de har betalt for, vil hun øke fra 300 til 600 kroner.

Les også: Vet du hva som er lov og ikke?

- En av grunnene til forslaget er at det blir påstått at gebyrene i Oslo nå er så lave at folk bare feilparkerer. Man lar bilene bare stå, sier Borgen.

Hun synes det bekymringsfullt at bøtene ikke lenger er avskrekkende.

- Gebyret for feilparkering skal ha en litt avskrekkende effekt, så når de er blitt så lave som de er blitt, så fungerer det ikke avskrekkende nok, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÆRRE BILER: Marianne Borgen vil øke parkeringsgebyrer fra 500 til 1000 kroner. Helst vil hun ha enda færre slike parkeringer i Oslo sentrum. Foto: Jørgen Berge, Nettavisen


- Et alvorlig problem

Borgen påpeker at feilparkering av biler er et alvorlig problem i Oslo.

- Feilparkerte biler hindrer blant annet kollektivtrafikken å komme fram, og det er særlig et problem i forhold til trikken. Det gjør fremkommeligheten dårligere, sier hun.

Hun viser til at det bare i 2012 ble det ilagt 190.000 parkeringsgebyrer i Oslo.

- Det sier også noe om hvor stort omfanget av feilparkeringer er i byen. Så hvis en får økt disse gebyrene og det blir færre feilparkeringer så er det veldig bra, sier Borgen.

Borgen synes også det er urimelig at private parkeringsselskaper opererer med mye høyere avgifter.

- Hvis du feilparkerer på kommunens plasser i Oslo kan du ilegges et gebyr på maks 500 kroner, men hvis du parkerer hos Europark blir gebyret 750 kroner. Det er jo helt urimelig, særlig fordi mange av de kommunale plassene kan hindre ferdsel, sier hun.

- Høyere hos private
Men Oslo kommune kan ikke bare doble gebyrene selv, så forslaget fra Borgen går på at kommunen må be Samferdselsdepartementet om å få lov.

- Dette er ikke noe bare SV har funnet på heller, for vår fagetat bymiljøetaten anbefaler også en økning av parkeringsgebyrene, sier Borgen.

- Men forslaget er kanskje ikke så populært blant Oslos innbyggere?

- Jeg er ikke blitt politiker for å bli populær. Det er jo for å gjøre det bedre for folk flest. Jeg vil tro det er ganske mange som er enig i at gebyrene ikke er avskrekkende nok, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE AVSKREKKENDE: - Jeg er ikke blitt politiker for å bli populær, sier Marianne Borgen. Hun tror mange mener at parkeringsgebyrene er lite avskrekkende. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


- De på trikken blir glade
Hun påpeker dessuten at et gebyr ilegges fordi man gjør en feil.

- Hvis du tenker på de som ofte sitter på trikken som stopper på grunn av feilparkeringer, så vil nok de bli ganske glade for å få antall feilparkerte biler ned, sier SV-politikeren, og legger optimistisk til:

- Jeg har tro på at vi skal klare å få flertall for dette forslaget, sier hun.

Forslaget vil bli behandlet av bystyret i løpet av våren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag