RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil dokumentere barn uten foreldrenes samtykke

Kunnskapsdepartementet, her representert ved kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, vil dokumentere barns utvikling. 
Kunnskapsdepartementet, her representert ved kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, vil dokumentere barns utvikling.  Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Forslaget møter motbør.

Departementet mener det ikke er nødvendig å be foreldre om samtykke for å dokumentere utviklingen til barn i barnehagen, dersom informasjonen kun brukes internt i barnehagen, skriver Bergens Tidende.

Kunnskapsdepartementet ønsker blant annet å kunne kartlegge om det enkelte barn trenger ekstra oppfølgning, framgår det av forslaget til endringer i barnehageloven, som har vært på høring.

Kun til intern bruk
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) understreker at kartleggingen ikke er noe barnehagene vil bli pålagt. Men svært mange barnehager kartlegger allerede i dag systematisk i samarbeid med kommunen.

– Jeg vil si at en del av kritikken som er kommet, tar vi alvorlig. Nettopp derfor jobber vi med å tydeliggjøre forslaget, for å sikre personvernhensyn og foreldrenes rettigheter. Det er helt naturlig at en barnehage er opptatt av barnets språkutvikling. Det er ikke naturlig at de for eksempel oppbevarer vesentlig informasjon om hjemmesituasjonen til barnet i barnehagen, sier Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

– Mister retten til å bestemme
Datatilsynet mener forslaget innebærer at foreldre mister retten til å bestemme om ferdighetene til barna deres skal kartlegges.

– Når foreldrene takker ja til en barnehageplass, overtar barnehagen deler av omsorgs- og oppdrageroppgavene, men dette betyr ikke at barnehagen står fritt til å ta enhver beslutning på vegne av barnet, skriver tilsynet.

Ifølge Kunnskapsdepartementet innebærer ikke forslaget noen vesentlig endring av det som allerede er dagens praksis.

– Mange synes det er en god praksis å spørre foreldrene om samtykke uansett. Det synes jeg den enkelte barnehage bare kan fortsette med, dersom de ønsker det, sier Røe Isaksen.

Departementet understreker at det ikke ønsker å drive massekartlegging uten at foreldre sier ja. Resultatene skal heller ikke rapporteres videre uten at foreldrene har godkjent det.

– Vårt argument er at dette i det store og det hele ikke endrer dagens klima, men setter det inn i loven. Dersom informasjonen skal brukes utenfor barnehagen, må foreldrene uansett samtykke til det, sier kunnskapsministeren. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere