Advokatene Morten Furuholmen og Marius Dietrichson, som bistår de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland, var i London denne helgen for å drøfte Kongo-saken med en gruppe britiske advokater.

Advokatene er hyret inn av Det britiske utenriksdepartementet for å bistå Joshua French, som har både britisk og norsk statsborgerskap.

- Det gikk veldig bra. Det var et nyttig og positivt møte, og det var god kjemi. De hadde utbytte av å få mer informasjon fra oss om hva som hadde skjedd og utspunnet seg i rettsprosedyren i Kongo, og vi diskuterte flere ankegrunnlag, sier Furuholmen til Nettavisen.

Furuholmen sier at advokatene Joseph Middleton og Saul Lehrfreund har jobbet med menneskerettighetssaker i hele Commonwealth-området, og har derfor mye erfaring å dra veksler på. Advokatene vil blant annet undersøke om rettsprosessen mot nordmennene strider mot Kongos grunnlov.

Drilles i London
Furuholmen åpner for at nordmennenes kongolesiske advokater reiser til London for å bli drillet i forkant av siste rettsinstans i Kongo.

- Det er ikke utenkelig at noen av de britiske advokatene drar ned til Kongo under ankesaken. Men det ble også diskutert om man kan eventuelt invitere de kongolesiske advokatene til London i forbindelse med ankesaken, sier Furuholmen.

Men Furuholmen vet ennå ikke om dette vil i praksis la seg gjøre.

Advokatene skal i utgangspunktet bistå French, men dette vil også komme Moland til gode, mener Furuholmen.

- Det er French de bistår, men dette vil få betydning for begge, sier han.

UD-møte utsatt
Furuholmen skulle etter planen ha et statusmøte med Utenriksdepartementet mandag, men møtet ble utsatt ettersom flere av de mest sentrale aktørene ikke hadde anledning til å stille.

Nordmennene er dømt til døden fem ganger i de to første rettsinstansene for blant annet drap, drapsforsøk, ran og spionasje. Det er ennå ikke satt noen dato for ankesaken i høyesterett.