Gå til sidens hovedinnhold

Vil du bli forfatter?

Mange drømmer om et liv som forfatter. Tjene penger på å skrive, leve av fantasien sin. Her får du tips fra forfattere og forlag om hvordan du kan få det til.

Gunnar Staalesen
Staalesen, som er mest kjent for bøkene om Varg Veum, begynte å skrive i 12-13-årsalderen. Han ble forfatter på heltid i 1987, og bruker tiden fra morgen til middag på skriving.

- Jeg har som oftest en plan for hva som skal skje i boken, men det hender jeg forandrer planer underveis. Som krimforfatter er det imidlertid viktig å ha grunnplottet klart, helst fra begynnelsen av, sier Staalesen.

Tips fra Staalesen: - Det viktigste rådet er: Les, les, les! Jo mer man leser, desto mer lærer man om hvordan en litterær tekst bygges opp. Deretter: Skriv, skriv, skriv! Alle fag trenger læretid, også forfatterskap. Øvelse gjør - om ikke mester, så iallfall et håp om utgivelse. Men nåløyet er trangt, det bør alle advares mot. Og rik blir man i prinsippet heller ikke.

Tor Åge Bringsværd
Bringsværd har skrevet innen de fleste sjangere: romaner, skuespill, noveller, billedbøker og fabelprosa.

- Mange av de fortellingene jeg begynte å skrive mens jeg gikk på skolen, er siden kommet i bøker, sier Bringsværd.

Å skrive er det morsomste han vet, derfor jobber han når- og hvor som helst. Han lager aldri disposisjon, så han vet ikke hvordan historien vil ende.

- Men det er det som er det spennende, sier han.

Tips fra Bringsværd: 1. Skriv enkelt. Bruk vanlig språk, ikke fremmedord og uttrykk verken du eller vennene dine har et forhold til. Skriv slik du tenker og snakker, ikke slik du tror andre vil ha det.

2. Ikke vær redd for å sette punktum og komma. Det er slitsomt med setninger som er så lange at leseren glemmer hvordan de begynner. Husk også pauser! Det som står mellom linjene er like viktig som det som står på dem!

3. Unngå faste uttrykk, det vi gjerne kaller floskler og " klisjeer " - alt som egentlig bare hører hjemme i sløv pludring og tomprat...

4. Prøv å overraske leseren! Vi tror at historien ender slik og slik, men så viser det seg plutselig at alt er omvendt! Ingenting er verre enn historier hvor vi skjønner alt sammen etter bare å ha lest de to første setningene. Enda bedre: Skriv slik at du overrasker deg selv!

5. Hvis ikke du som skriver synes det er spennende, så kan du heller ikke regne med at noen andre vil synes det! Skriv en historie du selv ville likt å lese!

Torgrim Eggen
Eggen bokdebuterte i 1992, og siden den gang har det kommet syv bøker. Den siste, Trynefaktor, kom i 2003. Den første romanen han begynte på var om vampyrer, og ble skrevet i 11-12-årsalderen på skrivemaskin.

- Noen ganger tenker jeg at jeg bruker mer tid på å grue meg til å skrive, eller finne på unnskyldninger for ikke å skrive, enn jeg bruker på selve skrivingen, sier Eggen.

Tips fra Eggen: Det første og kanskje beste rådet er at du har veldig god tid. Jeg tror ikke noen er «født» til å være forfattere. Skaff deg et liv først. Det er mer interessant å lese tekster av folk med erfaringer, som har gjort noen vesentlige feil. Bli gjerne kriminell - det kan virke urettferdig, men det er ikke nødvendigvis de «flinkeste» som forteller de beste historiene. Reis, oppsøk mange ulike miljøer. Ta forskjellige jobber, gjerne drittjobber. Alt slikt kommer deg til gode senere. Det kan være lurt å skrive dagbok; selv har jeg aldri klart det, men jeg skulle mange ganger ønske jeg hadde.

Tom Egeland
Egeland har skrevet fire krimbøker, og den femte, Åndebrettet, kommer i september. Han har alltid vært glad i å lese og skrive, og begynte med noveller alt i 10-12-årsalderen. Siden han har full jobb i TV 2 ved siden av, skriver han på fritiden, og forteller at han har en tålmodig kone.

- Jeg planlegger bøkene mine ganske detaljert. Men så skjer det morsomme at handlingen begynner å leve sitt eget liv. Så selv om bøkene mine er nøye planlagt, blir de aldri slik jeg hadde trodd, sier Egeland.

Tips fra Egeland: For det første: skriv, skriv, skriv. For det andre: les, les, les. Finn deg favorittforfattere og lær av dem. Hva ved deres skrivemåte tiltaler deg? Det er tusen måter å bli forfatter på, og du må finne din måte. Men det aller viktigste er å brenne for det du driver med. Du må ha noe på hjertet, en historie, noe som også andre kan tenkes å ville lese. Og så må du fortelle denne historien så godt du bare kan.

Forlag
Uansett hvor bra du synes du skriver, er det til slutt forlaget som bestemmer om det blir en bok.

- Det vi ser etter i et manus kan være alt fra en godt fortalt historie og et engasjerende tema, til et særpreget språk, dristighet, overraskende momenter og utradisjonelle måter å skrive på. En tekst som skiller seg ut og gjør at vi som lesere må konsentrere oss, kan være et signal på en lovende tekst, sier Kari Joynt, redaktør i forlaget Oktober.

Prosessen der forlaget bestemmer hvorvidt boka skal utgis eller ikke, begynner med at redaktørene går gjennom alle innsendte manus. De interessante manusene sender de videre til eksterne manuskonsulenter, som gir redaktørene en skriftlig manusvurdering.

- Da er det opp til redaktørene å ta en ny vurdering, sier Joynt.

Tips fra Joynt: 1. Det er viktig å skrive mye for å få trening, ikke være opptatt av at man må ha en sammenhengende historie å fortelle. Det kan heller komme etter hvert. Selv forfattere som lever av å skrive, kan syns det er vanskelig å begynne. Det kan ta tid før man får skrevet seg inn, merker at det løsner og at fingrene flyr over tastaturet.

2. Sett av noe tid hver dag til å skrive. Da får du gode skrivevaner og vil merke at det blir lettere etter hvert.

3. La andre lese det du skriver. Vis tekstene dine til noen du stoler på. Da kan du ofte få nyttig tilbakemelding som kan hjelpe deg videre i skrivingen.

Reklame

Halv pris på bestselgere hos Oakley