*Nettavisen* Nyheter.

Vil du bli Haakons bonde?

Foto: Camilla Flaatten (Side2)

Ingen vil ha jobben på Skaugum.

23.09.09 09:16

(SIDE2): I vår kom nyheten om at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ønsket å gjøre driften på Skaugum økologisk.

Flere søknader har kommet paret i hende, men etter at de aktuelle bøndene har gått over økonomien på gården har de trukket seg, skriver Nationen.no.

- Vi har hatt få, men kvalifiserte, søkere som har vært interesserte. Men de har trukket seg etter å ha sett på økonomien i driften. Det er veldig synd, sier informasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Nationen.

Les også:- Skaugum kan bli et tapssluk

Økonomiske vanskeligheter
Det er økonomien som gjør at ingen har sagt ja til jobben så langt. En forpakter vil leie jord og bygninger og drive den «for egen regning» uavhengig av eierens økonomi, skriver avisen videre.

- Vi må være ærlige på at det ikke er overskudd til investeringer og oppussing slik det er nå. Men det kan det bli, sier Hagen.

Dermed søker altså kronprinsparet, som for tiden er i Ungarn i anledningen åpningen av et økologisk kontorbygg, etter nye bønder som vil ta på seg oppgaven. Søknaden ble lagt ut på nytt på kongehusets hjemmesider i dag.

Søkerteksten er som følger:

Ved inngåelse av forpakterkontrakt er det ønskelig at forpakter etter en avtalt tidsplan legger om til en økologisk driftsform. Forpakteren vil utover dette ha store muligheter til å påvirke produksjonsretning for gården.

Vi ønsker en energisk og solid drivkraft med god erfaring og kjennskap til norsk landbruk.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Største økogården
Og det er ingen liten oppgave som venter en ny øko-bonde. Skaugum blir en av landets største økologiske gård med sine over 1200 mål og en melkekvote på over 200.000 liter. I Norge i dag er det om lag 2500 gårder som blir drevet økologisk.

Kronprinsparet er kjent for sitt engasjement for klima og ønsket i vår å la driften av gården gå over til det grønne alternativet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.